Egyre csak nő a feszültség a török offenzíva miatt

Szíriából kilőtt rakéták csapódtak be vasárnapra virradóra a dél-törökországi Kilis tartomány területén, miután a török hadsereg hadműveleteket kezdett a kurdok felügyelete alatt álló Afrín térségében. A török haderő vasárnap a szárazföldi hadműveletet is megindította, Franciaország pedig az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős összehívását kérte, amely hétfőn össze is ül.

Összeül az ENSZ BT

Franciaország felszólítja Törökországot, hogy fejezze be a kurdok elleni offenzívát Szíria északnyugati részén, és egyúttal kéri az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős összehívását – közölte Florence Parly francia védelmi miniszter, illetve Jean-Yves Le Drian külügyminiszter vasárnap. Le Drian később bejelentette: kérését meghallgatták, a BT hétfőn, rendkívüli ülésen megvitatja a helyzetet.

Parly szerint a török invázió árt az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni küzdelemnek. „Ezeket a harcokat abba kell hagyni” – szögezte le a védelmi miniszter, aki szerint Törökország olyan kurd erőket támad, akik elkötelezett szövetségesei annak a koalíciónak, melynek Franciaország is tagja, s amelynek elsődleges célja a terrorizmus elleni harc.

A NATO közben hétfői közleményében kiemelte: folyamatosan konzultálnak Törökországgal az Afrín térségében zajló offenzíva fejleményeiről. A katonai szervezet szerint Ankarának joga van az önvédelemhez, de ezt „arányos és kimért módon” kell alkalmaznia.

Washington visszafogottságra szólította fel Törökországot

Washington visszafogottságra intette a Szíriában hadműveletet indító Törökországot, és arra szólította fel, hogy korlátozza akcióit Szíria északnyugati részére.

Heather Nauert amerikai külügyi szóvivő vasárnap kiadott közleményében elítélte „az erőszak eszkalálódását” Szíria északnyugati, kurdok lakta vidékein, és arra sürgette Ankarát, hogy „mind kiterjedésében, mind időtartamában korlátozza katonai hadműveleteit” a térségben.

Nauert leszögezte: az Egyesült Államok támogatja Törökország jogos biztonsági aggodalmait, de „az Egyesült Államok rendkívül aggódik a Szíria északnyugati részén kialakult helyzet, elsősorban az ártatlan civilek gyötrelmei miatt”. Ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy Törökország az Egyesült Államok szövetségese a NATO keretein belül, és kulcsfontosságú partnere az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni küzdelemben.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter még szombaton telefonon egyeztetett orosz és török kollégájával, és mindkettőjüknek kifejezte aggodalmát a helyzet alakulása miatt.

James Mattis amerikai védelmi miniszter vasárnap, útban Ázsiába, a repülőgépen újságíróknak kijelentette: Törökország értesítette a szíriai célpontokra mért légicsapások megindítása előtt az Egyesült Államokat, és Washington folyamatosan kapcsolatban áll Ankarával. „Törökország nyíltan beszélt” – fogalmazott Mattis, hozzátéve, hogy „dolgozunk azon, hogy mi történjék és megoldást fogunk találni”. A tárcavezető azonban nem tért ki az amerikai álláspontra, illetve tervezett lépésekre.

Erdogan: hamar vége lesz a hadműveletnek

Törökország „nagyon rövid időn belül” befejezi az északnyugat-szíriai Afrín térségben indított hadműveletet a kurd Népvédelmi Egységek nevű milícia ellen – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török államfő vasárnap Bursában, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) női tagozatának tartományi rendezvényén.

A török elnök kiemelte: Afrín ügye arról szól, hogy Törökország visszaadja a területet „valódi tulajdonosainak”. A távlati cél pedig az, hogy hazaküldjék azt a 3,5 millió szíriai menekültet, aki Törökországban él – tette hozzá a török elnök.

Eközben az Anadolu török állami hírügynökség azt írta, hogy az Ankarával szövetséges, mérsékelt ellenzéki Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH), valamint a török különleges erők és a páncélosok már 5 kilométeres mélységig benyomultak Afrín kerületbe.

Az Aksam török kormánypárti napilap értesülése szerint az SZSZH a török Kilis tartománnyal szemben egy szíriai falut már a fennhatósága alá vont.

A török haderő vasárnapi közleménye értelmében a légierő a beavatkozás során eddig 45 célpontot semmisített meg, köztük fegyverraktárakat és óvóhelyeket.

Szíria és Irán ellenzi a török offenzívát

A szíriai elnök egy vasárnapi nyilatkozatában elítélte az országa egyik régiója ellen indított török támadást és a terrorizmus támogatásával vádolta meg Törökországot.

A török haderő több napos előkészítő légi és tüzérségi csapások után vasárnap szárazföldi hadseregét is elindította Afrín városa és környéke ellen, amelyet kurd fegyveresek foglaltak el iszlamista szélsőségesektől 2016-ban. Ankara ellenzi a kurd fegyveresek jelenlétét határai közelében, és 30 kilométerre akarja eltávolítani őket onnan.

Bassár el-Aszad szerint a „brutális török agresszió Afrín városa ellen elválaszthatatlan a török rezsimnek a szíriai válság első pillanatától követett politikájától, amely főként a terrorizmus segítésén és a különféle neveken működő terrorista szervezetek támogatásán alapul”.

Hasonló az álláspontja Iránnak is, amely a török behatolás azonnali leállítását követelte. „Irán reméli, hogy azonnal abbahagyják ezt a hadműveletet, hogy meg lehessen előzni a válság elmélyülését Szíria és Törökország határtérségében… A válság folytatódása Afrínban a terrorista csoportokat erősítheti Észak-Szíriában” – hangoztatta az iráni külügyminisztérium szóvivője az IRNA hírügynökség szerint.

Aszad nyilatkozata Damaszkuszban hangzott el, ahol fogadta az iráni külkapcsolatok stratégiai tanácsának a vezetőjét. A szíriai elnök köszönetet mondott Teherán támogatásáért a terrorizmus elleni harcban, és hozzájárulásáért a szíriai fegyveres erők győzelmeihez.

Az eddigi veszteségek

Legalább tizennyolc civil vesztette életét a török hadsereg két napja tartó, kurdok elleni hadműveletében az északnyugat-szíriai Afrín térségében – közölte vasárnap a harci eseményeket nyomon követő, Emberi Jogok Szíriai megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózat.

A török média arról adott hírt, hogy török harci gépek vasárnap megsemmisítették a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű katonai koalíció és a benne részt vevő Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia két harci állását, ahonnan előzőleg lőtték rakétákkal a határ mentén fekvő török településeket. A legfrissebb híradások szerint 11 rakétát lőttek ki onnan a dél-törökországi Reyhanli városra, és közülük 9 fel is robbant, aminek következtében egy ember – aki szíriai állampolgár – meghalt, és 47-en megsebesültek. Kilis városában négy rakéta csapódott be, megsebesítve hét embert.

A legfrissebb összesítések szerint a török hadsereg 153 célpontra mért csapást az elmúlt két napban. A Firat hírügynökség jelentése szerint a török csapatok a kurd fegyveresek komoly ellenállásába ütköztek, az YPG harcosai Afrín városánál megsemmisítettek két török harckocsit, feltartóztatva ezzel az előrenyomulásukat, illetve ártalmatlanítottak még egy tankot Bulbul településnél is. Volt, ahol meghátrálásra kényszerítették a török katonákat.

Helyszíni jelentések szerint a környékbeli lakosok tömegesen hagyják el Afrín térségét, és egy nap leforgása alatt közel ezerötszáz nő és gyerek menekült el onnan.

Frissítés: a kurdok visszavágtak

Kurd harcosok visszaszerezték hétfőn azoknak a területeknek a nagy részét, amelyeket előző nap török katonák, illetve azok szíriai szövetségesei foglaltak el tőlük az északnyugat-szíriai Afrín térségében, a török határ közelében – közölték kurd tisztségviselők.

Az afríni kurd sajtóközpont és a harci eseményeket nyomon követő, Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózat közlése szerint a kurd erők nagy erejű ellentámadást hajtottak végre. A „különleges katonai műveletben” kurd fegyveresek a törökök hat szövetséges harcosával végeztek.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP/Reuters/EFE/Hszinhua/TASZSZ/dpa/AP

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »