Bulgária júniusig elindítaná az euró bevezetésének folyamatát

Bulgária várhatóan júniusig csatlakozik az euró előszobájának tartott ERM-2 árfolyamrendszerhez – jelentette be bolgár pénzügyminiszter csütörtökön.

Vladiszlav Goranov emlékeztetett arra, hogy Bulgária már mintegy két évtizede az euróhoz rögzítette nemzeti valutáját, a levát, szavai szerint az ország erős gazdasági fundamentumokkal rendelkezik, amelyek mindegyike megfelel az euróövezeti tagság feltételeinek.

Bulgária államháztartásában többlet van, ellenőrzés alatt áll az infláció és az Európai Unió egyik legkevésbé eladósodott országa. Elemzők szerint az EU döntéshozói közül néhányat aggaszt ugyanakkor, hogy Bulgária egyben az egyik legszegényebb és legkorruptabb a 28 tagország között.

Az euróövezeti belépés előtt két évig kötelező ERM-2 árfolyamrendszerben egy valuta plusz-mínusz 15 százalékkal ingadozhat az ország és az EU-beli pénzügyi hatóságok által közösen megállapított sávközép körül. Az árfolyamrendszerhez történő csatlakozáshoz az euróövezet valamennyi tagállamának, az Európai Központi Banknak (EKB), és az Európai Bizottságnak a beleegyezésére van szükség.

A Reuters értesülése szerint a bolgár kormány már egyeztet az EKB és az euróövezet tagországaival az ERM-2 csatlakozásról, de erről biztosan nem lesz döntés addig, amíg nem áll fel az új német kormány.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek