Máris vége a török-amerikai mosolyszünetnek

Az Egyesült Államok teljes körben ismét ki fog adni vízumokat Törökországban, miután “magas szintű” garanciákat kapott, hogy nem tartóztatják le a munkájukat végző konzulátusi munkatársakat – jelentette be az ankarai amerikai nagykövetség csütörtökön. Ugyanígy döntött a török kormány is.

Az ügy előzménye, hogy a törökországi rendkívüli állapot alatt a török hatóságok októberben Isztambulban letartóztatták az ottani amerikai konzulátus egyik török állampolgárságú dolgozóját. Az eset tovább rontotta a két ország amúgy is feszült kapcsolatát, az amerikai fél pedig leállította a vízumok kiadását. Törökország hasonló módon válaszolt: felfüggesztette a török vízumok kiadását az Egyesült Államokban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Később, novemberben az amerikai, majd a török fél újra megkezdte vízumok kiadását, de csak részlegesen és korlátozottan – ezt a korlátozást oldják fel most.

Az amerikai külügyminisztérium közleménye szerint bíznak abban, hogy a helyzet javult annyira, hogy teljes körben helyreállíthassák a vízumszolgáltatásokat Törökországban. Ígéretet kaptak arra is, hogy előre értesítik az Egyesült Államokat, ha valakit le akarnak tartóztatni a munkatársak közül.

A washingtoni török nagykövetség azonnal üdvözölte az amerikai döntést, és bejelentette, teljesen megszünteti az eddigi korlátozásokat a vízumok kiadásában amerikai területen.

Forrás: MTI/Reuters/AFP/AP

Felkapott hírek

Friss hírek

Leo-Varadkar-700x466_cut

Írországnak annyira kellett a Brexit, mint egy púp

Bár sokáig úgy tűnt, hogy a Brexit-számla kifizetése lesz a kilépési folyamat kritikus pontja, a témában már körvonalazódik a megegyezés, a britek várhatóan 2064-ig fizetni fognak. Az ír-északír határ kérdésében viszont még mindig nem látszik a megoldás: Leo Varadkar, Írország miniszterelnöke hangos nemtetszését fejezte ki Theresa May azon terve kapcsán, hogy előzetes regisztrációhoz kötnék a határátlépést.

Read More »