Amíg Észak-Korea fenyegetőzik, az USA nem áll szóba vele

Észak-Koreának fel kell hagynia fenyegető magatartásával  ahhoz, hogy sor kerülhessen a közvetlen párbeszédre Washington és Phenjan között – jelentette ki Rex Tillerson amerikai külügyminiszter az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) miniszteri tanácskozásán az észak-koreai válságról.

Tillerson közölte azt is, hogy – megfogalmazása szerint – a fenyegető viselkedés leállítása mellett Washingtonnak nincs más előfeltétele a tárgyalásokhoz, és nem fog előfeltételeket elfogadni se Phenjantól, se mástól. „Észak-Koreának ki kell érdemelni a helyét a tárgyalóasztalnál” – szögezte le.

Az amerikai külügyminiszter hevesen bírálta Oroszországot és Kínát is. Előbbit azért, mert továbbra is jóváhagyja az észak-koreai munkások fogadását és munkavállalását Oroszországban. Közölte: a rabszolgatartáshoz hasonló körülmények között dolgozó észak-koreaiak fizetését Phenjan veszi fel és a nukleáris fejlesztéseire folytatja. Ez pedig kétségbe vonja azt, hogy Moszkva elkötelezett lenne a béke iránt – mondta az amerikai külügyminiszter.

Tillerson kétségbe vonta Kína elkötelezettségét a saját állampolgárai biztonságára veszélyt jelentő kérdések rendezését illetően. Az amerikai diplomata közölte: továbbra is folyik a kőolaj Kínából észak-koreai olajfinomítókba, hozzájárulva ezzel a diktatórikus rezsim energiaellátásához.

Kono Taro japán külügyminiszter az ülésen kijelentette: Phenjan korántsem hajlandó még feladni nukleáris és ballisztikus rakétaprogramját, és érdemi párbeszéd folytatásában sem érdekelt. Kono megjegyezte: a legutóbbi és az azt megelőző észak-koreai rakétakilövés között 75 nap telt el. Derülátók ezt a nyugalmi időszakaszt kedvező jelként értékelték, de a legutóbbi, novemberi ballisztikus rakétateszt világossá tette, hogy Phenjan fáradatlanul folytatta rakétatechnológiája fejlesztését – hangsúlyozta a japán külügyminiszter a 15 tagú BT előtt.

Az ülést António Guterres ENSZ-főtitkár nyitotta meg és felajánlotta közvetítését egy esetleges nemzetközi tárgyaláson a Koreai-félszigeten kialakult válságról.

A BT ülésén a megszokottól eltérően Phenjan is képviseltette magát. Észak-Korea ENSZ-nagykövete kijelentette: az Egyesült Államokat megrémíti országának nukleáris ereje, pedig nem jelent veszélyt senkire mindaddig, amíg érdekeit nem sértik. Fogadkozott, hogy Észak-Korea felelősségteljes atomhatalom, egy békeszerető ország, amely eleget fog tenni az atomfegyverek terjedésének megelőzésére vonatkozó kötelességének. Hozzátette: Phenjan teljes mértékben „tökéletes” rendszerrel bír ahhoz, hogy megakadályozza az atomfegyvereknek és technológiájuknak illegális terjedését.

Észak-Korea nukleáris fegyverkísérletei és rakétatesztjei jelentős aggodalmakat keltenek a nemzetközi közösségben. A rezsim legutóbb, november végén olyan interkontinentális rakétát próbált ki, amely – Phenjan szerint – már az Egyesült Államok teljes területét képes elérni. Szeptemberben pedig végrehajtotta hatodik, minden eddiginél nagyobb hatóerejű nukleáris kísérleti robbantását.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/EFE

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »