Újabb szankciókat tervez Észak-Korea ellen az amerikai kormányzat

Donald Trump amerikai elnök hétfőn bejelentette, hogy kormánya Észak-Koreát a terrorizmust támogató államok listájára helyezi és további szankciókat helyezett kilátásba, melyeket kedden ismertet majd részletesen.

Az elnök a kormányülést követően a Fehér Házban újságírók jelenlétében jelentette be a döntést. „Ennek már régen meg kellett volna történnie” – fogalmazott, és a lépést a „maximális nyomásgyakorlás” részeként említette.

Trump „gyilkosnak” nevezte az észak-koreai rezsimet, és további szankciókat helyezett kilátásba, ezeket azonban ezúttal nem sorolta fel, csupán annyit közölt: az új büntetőintézkedéseket kedden jelenti be. Hangsúlyozta, hogy Észak-Korea „amellett, hogy nukleáris pusztítással fenyegeti a világot, visszatérően nemzetközi terrorakciókat, köztük külföldön elkövetett gyilkosságokat támogatott”.

Trump megemlítette Otto Warmbier amerikai egyetemista esetét is: a fiatalembert Phenjanban letartóztatták és tárgyalás után munkatáborba vitték. Innen kómában hozták vissza az idén júniusban az Egyesült Államokba, ahol egy cincinnati kórházban eszmélete visszanyerése nélkül elhunyt.

Nevük elhallgatását kérő amerikai tisztségviselők az AP amerikai hírügynökségnek terrorcselekményként említették Kim Dzsong Un észak-koreai vezető féltestvérének, Kim Dzsong Namnak a meggyilkolását is idén februárban egy malajziai repülőtéren.

A terrorizmust támogató államok amerikai listáján jelenleg Irán, Szudán és Szíria szerepel. Észak-Korea egyszer már rajta volt ezen a listán, 1988 és 2008 között, mert állampolgárai 1987-ben 115 halálos áldozatot követelő bombamerényletet követtek el egy dél-koreai repülőgép ellen.

2008-ban azonban az akkori amerikai kormányzat levette az országot a listáról, annak érdekében, hogy Phenjant rábírja nukleáris fegyverkezési programjának leállítására.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »