Saját pártja is lemondásra szólította fel a zimbabwei diktátort

Saját pártja, a kormányzó ZANU-PF is felszólította Robert Mugabe zimbabwei elnököt, hogy mondjon le – jelentette a Herald című állami hírlap. A Reuters hírügynökség értékelése szerint ez a legutóbbi jele annak, hogy Mugabe elvesztette minden hatalmát miután a hadsereg a héten átvette az irányítást az országban.

A lap jelentése szerint a ZANU-PF összes tartományi szervezete ülést tartott pénteken, és felszólították az elnök feleségét, Grace Mugabét, hogy mondjon le tisztségéről a pártban. Korábban a kormánypárt magas rangú forrásai azt mondták, ha Mugabe nem hajlandó távozni a hatalomból, akkor alkotmányos vádemelést kezdeményeznek ellene.

Megfigyelők szerint Mugabe ugyan ragaszkodik a hatalomhoz, de egyre több a lemondását követelő hang. Morgan Tsvangirai ellenzéki vezető csütörtökön követelte távozását az elnöki tisztségből. A Mozgalom a Demokratikus Változásokért (MDC) párt vezetője, volt miniszterelnök kijelentette: „a nép érdekében Robert Mugabénak le kell mondani és azonnal távoznia kell tisztségéből”. Az újságíróknak felolvasott közleményében Tsvangirai „Robert Mugabe úrnak” és nem elnöknek nevezte a dél-afrikai országot 37 éven át irányító 93 éves politikust – mutatott rá a Reuters brit hírügynökség.

Ugyanakkor az elnök a katonai hatalomátvétel óta első nyilvános szerepléseként beszédet mondott pénteken egy egyetemi diplomaosztó ünnepségen a fővárosban. A rendezvény lehetőséget teremtett az elnöknek arra, hogy még mindig a hatalom birtokosaként láttassa magát – jegyezte meg az AP amerikai hírügynökség.

A zimbabwei hadsereg szerdán közölte, hogy átvette az ország irányítását Robert Mugabe elnök kormányától. A puccsot azzal indokolták, hogy az elnök körében lévő, az ország gazdasági és társadalmi nehézségeit okozó „bűnözők” ellen léptek fel.

Kapcsolódó cikkeink:

A hadsereg igyekszik tiszteletet mutatni a 93 éves vezető, a világ legidősebb államfője iránt azzal, hogy a nyilvánosság előtt elnöknek és a hadsereg főparancsnokának nevezi. Pénteken azonban őrizetbe vették Mugabe és felesége környezetének több tagját. A Herald ezzel kapcsolatban azt írta, hogy a hadsereg jelentős haladást ért el abban, hogy „megtisztítsa Robert Mugabe államfő környezetét a bűnözőktől”. A lap közölt egy fotót, amelyen Mugabe látható egy tárgyaláson a hadsereg vezérkari főnökével és két dél-afrikai miniszterrel.

Közben hazatért Zimbabwéba Emmerson Mnangagwa alelnök, akinek november 6-i menesztése a katonai hatalomátvételt kiváltotta. Egy, a leváltott alelnökhöz közel álló és a hadsereggel is kapcsolatban álló forrás azt mondta, hogy Mnangagwa csütörtök óta az országban tartózkodik.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »