Végleg összeomlott az Iszlám Állam kalifátusa

Az iraki erők helyi törzsi harcosok támogatásával pénteken visszafoglalták az utolsó várost, a szíriai határ közelében fekvő Ravát az Iszlám Állam dzsihadistáitól. A település iraki kézre kerülésével végleg összeomlott az Iszlám Állam úgynevezett kalifátusa, amelyet a 2014-ben megszerzett szíriai és iraki területeken kiáltott ki.

Az iraki erők „teljesen felszabadították Ravát, és kitűzték az iraki zászlót épületeire” – írta közleményében Abdul Amír Rasíd Jarallah altábornagy. Az Eufrátesz partján fekvő Rava Anbár tartomány nyugati részén található, a szíriai határ közelében.

Szíriában a hadsereg november 9-én aratott gyakorlatilag végső győzelmet a dzsihadisták fölött, miután visszaszerezte az utolsó jelentős lakott települést a szélsőségesektől. Tovább

„Rava felszabadításával elmondhatjuk, hogy felszabadult az összes térség, ahol az Iszlám Állam megvetette lábát” – hangoztatta egy katonai szóvivő. Az iraki erők a jövőben arra összpontosítanak majd, hogy kiűzzék a sivatagban menedéket kereső szélsőségeseket, és visszaszerezzék, illetve megerősítsék az ellenőrzést a határon – tette hozzá.

Brett McGurk, a szélsőségesek ellen küzdő nemzetközi koalícióhoz delegált amerikai különmegbízott a Twitteren azt írta: az Iszlám Állam „hamis kalifátusának napjai meg vannak számlálva”.

Kapcsolódó cikkünk: A megsemmisülés szélére jutott az Iszlám Állam Szíriában és Irakban

Forrás: MTI/Reuters/ANSA/AP

Friss hírek