Több mint 200 ember őrizetben a szaúdi korrupciós botrányban

Kétszázegy embert vettek őrizetbe a frissen létrehozott korrupcióellenes bizottság intézkedései nyomán Szaúd-Arábiában – közölte csütörtökön Szaúd al-Modzseb szaúdi főügyész.

A főügyész tudatta, hogy az olajmonarchiában mintegy 100 milliárd dollárt (mintegy 27 ezer milliárd forintot) sikkasztottak el vagy „tüntettek el” korrupciós ügyletekben az utóbbi évtizedekben. A főügyész nem fejtette ki, hogy pontosan mely időszakra utalt.

Al-Modzseb nem hozta nyilvánosságra a gyanúsítottak személyazonosságát, amit a személyiségjogaik védelmével indokolt. Hozzátette, hogy számos bankszámlát fagyasztottak be a nyomozással összefüggésben, az AP amerikai hírügynökség szerint mintegy 1700-at. Al-Modzseb megjegyezte: 208 embert hallgattak ki, csütörtökön hetet elengedtek.

Múlt héten bombaként robbant a hír, hogy Szaúd-Arábiában őrizetbe vettek az olajmonarchia királyi családjához tartozó tizenegy herceget, négy tárcavezetőt és mintegy harminc volt minisztert. A trónörökös vezette bizottságot az intézkedés előtt néhány órával hozták létre uralkodói rendelettel.

Megfigyelők szerint Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg a korrupcióellenes intézkedésekkel próbálja megszilárdítani hatalmát és leszámolni ellenfeleivel.

Friss hírünk a témában: Szaúd-Arábia egyre inkább putyinizálódik

Forrás: MTI/AP

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »