A szíriai kormányerők újabb várost foglaltak vissza az Iszlám Államtól

A szíriai kormányerők csütörtök este visszafoglalták az Iszlám Állam terrorszervezettől Deir-ez-Zór várost, tartományi központot – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, kiterjedt szíriai aktivistahálózattal rendelkező emigráns civil szervezet. Az értesülést a szíriai állami média is megerősítette pénteken.

A médiajelentések szerint a hadsereg már az egész várost az ellenőrzése alatt tartja. Csütörtökön arról számolt be a szíriai állami tévé és a hírügynökség, hogy a hadsereg orosz harci repülőgépek támogatásával jelentősen előretört a kelet-szíriai városban.

A kormányerők az Irán támogatását élvező milíciákkal, többek között a síita Hezbollahhal karöltve szeptemberben törték át az ostromgyűrűt, amelyet több mint három éve vontak a dzsihadisták a város köré. Kelet-Szíria egyik legnagyobb és legjelentősebb városát az iszlamisták 2014 óta szinte teljes egészében ellenőrzésük alatt tartották, a kormányerők a tartományi székhelynek mindössze a nyugati és déli kerületeit, valamint a katonai repülőterét tartották, míg az iszlamisták a Deir-ez-Zór keleti részét. A mostanra áttört ostromgyűrű területén mintegy 93 ezer civil él.

Deir-ez-Zór az Eufrátesz nyugati partján fekszik, és az Egyesült Államok támogatta Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd-arab ernyőszervezet szeptemberben saját offenzívát indított a folyó keleti partja mentén az Iszlám Állammal szemben. A szíriai kormányerők és az SDF most egymással versenyezve próbálja elvenni az IÁ-tól a tartomány többi részét – írta az AP hírügynökség.

Az iraki erők parancsnokai eközben arról számoltak be, hogy jelentősen előretörtek az IÁ elleni offenzívában az Anbár tartománybeli Káim városban, amely körülbelül 10 kilométerre van a szíriai határtól. Az iraki erőket az amerikai vezetésű nemzetközi koalíció a dzsihadisták állásai elleni légicsapásokkal támogatja. Az iraki hadsereg terrorelhárítási egységei már Káim belvárosát támadják – közölte egy hadosztályparancsnok a helyszínről az AFP hírügynökséggel.

Az iraki erők egy héttel ezelőtt indítottak támadást az IÁ ellen Káim térségében, amelyet becslésük szerint mintegy 1500 dzsihadista fegyveres véd. A városban körülbelül 50 ezer, a környékén 100 ezer ember él, öt-hat szunnita arab törzs tagjai.

Kapcsolódó cikkünk: Visszafoglalt egy várost az Iszlám Állam Szíriában

Forrás: MTI/AFP/Reuters/AP/Hszinhua

Felkapott hírek

Friss hírek

Pristina, 2018. április 26.
Hashim Thaci koszovói elnök (j) és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megbeszélést folytat Pristinában 2018. április 26-án. (MTI/EPA/Petrit Prenaj)

Koszovó elsődleges célja a teljes jogú EU-tagság elnyerése

Főként Koszovó európai integrációjáról, de a vízumliberalizációról és a Szerbiával fenntartott kapcsolat rendezéséről is tárgyalt csütörtökön Pristinában Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Hashim Thaci koszovói elnök, s utóbbi leszögezte: Pristina számára továbbra is a teljes jogú európai uniós tagság elnyerése a legfontosabb cél.

Read More »
Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »