A szíriai kormányerők újabb várost foglaltak vissza az Iszlám Államtól

A szíriai kormányerők csütörtök este visszafoglalták az Iszlám Állam terrorszervezettől Deir-ez-Zór várost, tartományi központot – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, kiterjedt szíriai aktivistahálózattal rendelkező emigráns civil szervezet. Az értesülést a szíriai állami média is megerősítette pénteken.

A médiajelentések szerint a hadsereg már az egész várost az ellenőrzése alatt tartja. Csütörtökön arról számolt be a szíriai állami tévé és a hírügynökség, hogy a hadsereg orosz harci repülőgépek támogatásával jelentősen előretört a kelet-szíriai városban.

A kormányerők az Irán támogatását élvező milíciákkal, többek között a síita Hezbollahhal karöltve szeptemberben törték át az ostromgyűrűt, amelyet több mint három éve vontak a dzsihadisták a város köré. Kelet-Szíria egyik legnagyobb és legjelentősebb városát az iszlamisták 2014 óta szinte teljes egészében ellenőrzésük alatt tartották, a kormányerők a tartományi székhelynek mindössze a nyugati és déli kerületeit, valamint a katonai repülőterét tartották, míg az iszlamisták a Deir-ez-Zór keleti részét. A mostanra áttört ostromgyűrű területén mintegy 93 ezer civil él.

Deir-ez-Zór az Eufrátesz nyugati partján fekszik, és az Egyesült Államok támogatta Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd-arab ernyőszervezet szeptemberben saját offenzívát indított a folyó keleti partja mentén az Iszlám Állammal szemben. A szíriai kormányerők és az SDF most egymással versenyezve próbálja elvenni az IÁ-tól a tartomány többi részét – írta az AP hírügynökség.

Az iraki erők parancsnokai eközben arról számoltak be, hogy jelentősen előretörtek az IÁ elleni offenzívában az Anbár tartománybeli Káim városban, amely körülbelül 10 kilométerre van a szíriai határtól. Az iraki erőket az amerikai vezetésű nemzetközi koalíció a dzsihadisták állásai elleni légicsapásokkal támogatja. Az iraki hadsereg terrorelhárítási egységei már Káim belvárosát támadják – közölte egy hadosztályparancsnok a helyszínről az AFP hírügynökséggel.

Az iraki erők egy héttel ezelőtt indítottak támadást az IÁ ellen Káim térségében, amelyet becslésük szerint mintegy 1500 dzsihadista fegyveres véd. A városban körülbelül 50 ezer, a környékén 100 ezer ember él, öt-hat szunnita arab törzs tagjai.

Kapcsolódó cikkünk: Visszafoglalt egy várost az Iszlám Állam Szíriában

Forrás: MTI/AFP/Reuters/AP/Hszinhua

Friss hírek