Erdogan lemondatta az ankarai polgármestert is

Bejelentette lemondását Melih Gökcek, Ankara 1994 óta hivatalban lévő polgármestere hétfőn. A 68 éves politikus a leghosszabb ideje hivatalban lévő török polgármester, és egyike a három polgármesternek, aki mindeddig ellenállt Recep Tayyip Erdogan államfő lemondást sürgető felszólításainak. A 2019-es választások közeledtével az elnök igyekszik megerősíteni hatalmát és megújítani a párt sorait.

“Szombaton összehívom a városi tanácsot, elbúcsúzom a tanácstag barátaimtól és benyújtom a lemondásomat” – írta Twitter-oldalán Gökcek, miután az elnöki palotában találkozott Erdogan államfővel.

Erdogan a múlt héten világosan értésére adta, hogy eleget kell tennie felszólításának.

“Ami szükséges, azt gyorsan meg kell tenni” – jelentette ki, figyelmeztetve, hogy pártja, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) megteszi a szükséges intézkedéseket azokkal szemben, akik nem fogadják el az utasításait.

Ankara, 2017. október 1. A török elnöki hivatal sajtóirodája által közreadott képen Recep Tayyip Erdogan török elnök beszél a parlament őszi ülésszakának megnyitóján Ankarában 2017. október 1-jén. (MTI/EPA/Török elnöki hivatal sajtóirodája)

Ankara, 2017. október 1.
A török elnöki hivatal sajtóirodája által közreadott képen Recep Tayyip Erdogan török elnök beszél a parlament őszi ülésszakának megnyitóján Ankarában 2017. október 1-jén. (MTI/EPA/Török elnöki hivatal sajtóirodája)

Bursa polgármestere, Recep Altepe szintén hétfőn jelentette be lemondását, Balikesir polgármestere, Edip Ugur pedig nyilatkozatot tett közzé a lehetséges lemondásáról. Isztambul polgármestere, Kadir Topbas szeptemberben jelentette be lemondását 13 hivatalban töltött év után.

Törökországban 2019 márciusában tartják az önkormányzati, novemberben pedig a parlamenti és elnökválasztást, de túl nagy izgalom nem várható, hiszen idén májusban Recep Tayyip Erdogan török államfő került a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) élére is, ami a végrehajtó elnöki rendszer bevezetéséről döntő április 16-ai népszavazás következtében vált lehetségessé.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP/Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek

Pristina, 2018. április 26.
Hashim Thaci koszovói elnök (j) és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megbeszélést folytat Pristinában 2018. április 26-án. (MTI/EPA/Petrit Prenaj)

Koszovó elsődleges célja a teljes jogú EU-tagság elnyerése

Főként Koszovó európai integrációjáról, de a vízumliberalizációról és a Szerbiával fenntartott kapcsolat rendezéséről is tárgyalt csütörtökön Pristinában Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Hashim Thaci koszovói elnök, s utóbbi leszögezte: Pristina számára továbbra is a teljes jogú európai uniós tagság elnyerése a legfontosabb cél.

Read More »
Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »