Az amerikai GDP-t is megtépázták a hurrikánok

Az amerikai gazdaság visszafogott ütemben bővült az elmúlt másfél hónapban, miközben alig van jele az infláció gyorsulásának – áll az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerdán közzétett jelentésében.

Az évente nyolc alkalommal kiadott Bézs Könyvben – amely a Fed 12 tagbankjának helyzetértékelését összesíti – azt írták, hogy a körzetek mindegyike „szerény vagy mérsékelt” gazdasági növekedésről jelentett a szeptember elejétől október közepéig tartó időszakban.

A dokumentum szerint a Harvey és az Irma hurrikánok visszafogták a harmadik negyedévi GDP-növekedést, de a Fed azzal számol, hogy a természeti katasztrófák okozta hatások nem húzódnak el.

A Fed szerint nem látni jelét az infláció élénkülésének, annak ellenére, hogy számos körzet jelentése szerint nehéz szakembert találni, több területen gondot okoz az állások betöltése. Munkaerőhiány van olyan ágazatokban, mint az építőipar és a közlekedés, továbbá az egészségügy és a szolgáltatás egyes területein. A szakemberhiány nem párosul a bérek emelkedésével – szögezik le a Fed-jelentés összeállítói.

A szakértők arra számítanak, hogy a június óta érvényes, 1,00-1,25 százalékos irányadó kamatlábat nem módosítja a Fed legközelebbi, november 1-én záródó kétnapos kamatdöntő ülésén, ahol a Bézs Könyv megállapításait is figyelembe veszik majd.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »