Trump legújabb beutazási tilalmát is elkaszálta a bíróság

Derrick Watson honolului szövetségi bíró kedden közzétette, hogy ismét felfüggesztette Donald Trump amerikai elnök rendeletét a beutazások átmeneti korlátozásáról. A bíró egy nappal életbe lépése előtt függesztette fel a rendeletet.

Az elnöki döntés átmenetileg korlátozta volna a beutazást Iránból, Szíriából, Jemenből, Líbiából, Szomáliából, Csádból, és Észak-Koreából, valamint megtiltotta volna egyes venezuelai kormányzati tisztségviselők amerikai beutazását is. A beutazást szigorító elnöki rendelet a harmadik volt a maga nemében, az amerikai elnök korábban két, a legtöbb pontjában hasonló korlátozó intézkedést is elrendelt, de mindegyiket felfüggesztette egy szövetségi bíró. A szóban forgó rendeletet az alkotmánybíróság szerepét betöltő legfelsőbb bíróság is jóváhagyta.

Hawaii szövetségi állam azonban pert indított egy honolului szövetségi bíróságnál az alkotmánybírósági döntés ellen. Arra hivatkozott, hogy a szövetségi törvények keretében Donald Trump nem hozhat megszorító intézkedéseket a listázott országok közül hat ellen. Hawaii az Észak-Koreára és Venezuelára vonatkozó korlátozást nem vonta kétségbe.

Watson bíró a keddi döntését azzal indokolta, hogy a rendelet újabb változatával is ugyanaz a baj, mint a korábbiakkal: nem bizonyítja elégségesen, hogy az említett hat országból történő beutazások „sértik az Egyesült Államok érdekeit”.  A bíró márciusban az elnöki rendelet második változatát függesztette fel először.

A Fehér Ház közleménye szerint Watson döntése „veszélyesen téves”. Az elnöki hivatal álláspontja szerint a megszorítások létfontosságúak az amerikai nemzetbiztonság számára. Közleményt adott ki az igazságügyi minisztérium is. A tárca „inkorrektnek” minősítette Derrick Watson bíró döntését, és közölte, hogy „nagyon gyorsan” fellebbez ellene. A kormányzat álláspontja szerint az utazási korlátozásban említett országok nem hajtották végre a vízumkiadáshoz előírt szigorú átvilágítási folyamat bevezetését.

Korábban írtuk: Trump mellé állt a legfelsőbb bíróság bevándorlásügyben

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »