Kivonják az iraki haderőt Kirkukból, már a rendőrség irányít

Kivonnak minden milíciát és egyéb alakulatot az észak-iraki Kirkuk tartományból Haider al-Abádi miniszterelnök parancsára – közölte szerdán az iraki kormányfői hivatal Twitter-üzenetben.

Az indoklás szerint a néhány napja még a kurd pesmerga fegyveresek ellenőrzése alatt álló területeken a rendőrség uralja a helyzetet. A rendvédelmi szerveket az iraki terrorellenes egységek támogatják, Abádi ezért megtiltotta minden egyéb fegyveres alakulat jelenlétét Kirkukban.

Az iraki haderő Haider al-Abádi miniszterelnök parancsára hétfőn indított offenzívát a vitatott hovatartozású Kirkuk tartományban. A kormányerőket síita milíciák is segítették előrenyomulásuk során, őket ismételten azzal vádolták, hogy atrocitásokat követnek el civilekkel szemben. Bár hivatalosan a befolyásos milíciák Abádi parancsnoksága alatt állnak, valójában önállóan cselekszenek.

Az iraki kormányfő utasította a hadsereget, hogy foglalja vissza a pesmergák által az Iszlám Állam dzsihadista szervezettől megszerzett területeket. Bár néhol összecsapások is voltak, a kurd harcosok több helyen inkább visszavonultak, látván a túlerőben lévő katonaság előrenyomulását.

  • Kapcsolódó cikkkeink:

Az iraki hadsereg szerdán közölte: a kétnapos művelet elérte célját, és három tartományban (Dijála, Ninive és Kirkuk) sikerült helyreállítani a biztonságot, és Bagdad fennhatósága alá vonta azokat a területeket, ahonnan az elmúlt három évben a kurd erők kiszorították az Iszlám Államot, majd ellenőrzésük alá vonták őket.

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »