Célba vette a független bíróságokat a lengyel kormány

Változtatások nélkül fogadta el szombatra virradóra a lengyel szenátus (felsőház) az országos igazságszolgáltatási tanácsról (KRS) és a bíróságokról szóló törvény módosítását, amelyet korábban a szejm (alsóház) már megszavazott, így annak életbe lépéséhez már csak az államfő aláírására van szükség.

A 100 tagú szenátus jelen lévő képviselői közül 56-an igennel, 29-en nemmel szavaztak, senki sem tartózkodott. Előzőleg a szenátorok elutasították a fő ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) indítványát a két törvénymódosítás elvetéséről.

A szejm mindkét törvénymódosítást szerdán fogadta el. Csütörtökön a szenátus emberi jogi, jogállamisági és petíciós bizottsága a törvénymódosítások változtatás nélküli elfogadását javasolta.

  • A törvénymódosításról
Az országos igazságszolgáltatási tanácsról szóló törvénymódosítás előirányozza egyebek között a 25 fős testületben lévő 15 bíró mandátumának megszűnését. Utódaikat a szejm választaná meg; eddig ez a bírói szakmai testületek jogköre volt.

A bíróságokról szóló törvénymódosítás megváltoztatja a bíróságok elnökei kinevezésének és visszahívásának eddigi gyakorlatát úgy, hogy ebbe nagyobb beleszólása lesz az igazságügyi miniszternek. Emellett a jövőben az egyes pereket vezető bírákat nem kinevezés, hanem sorsolás útján fogják kijelölni.

A Polgári Platform szenátorai szerint a törvénymódosítás alkotmányellenes, és a bíróságok függetlenségét veszélyezteti. A párt egyik szenátora, a szenátus korábbi elnöke, Bogdan Borusewicz szerint a KRS tagjai mandátumának lerövidítése súlyos alkotmányos probléma, amelynek elfogadását komolyan mérlegelnie kell az államfőnek.

A törvénymódosításokat a parlamenti munkálatok során a bírói szakmai szervezetek és a lengyel legfelsőbb bíróság mellett az emberjogi szóvivő is bírálta. Fenntartásának adott hangot Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke, valamint Nils Muiznieks, az Európa Tanács emberi jogi biztosa is.

Forrás: MTI/PAP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »