Nem fogják megrázni az orosz gazdaságot az újabb szankciók

Londoni pénzügyi elemzők véleménye szerint nem valószínű, hogy az amerikai szankciók tervezett kiterjesztése jelentős hatást gyakorolna az orosz gazdaságra, de Moszkvát valószínűleg meglepte a washingtoni törvényhozási kezdeményezés.

William Jackson, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó vezető elemzője pénteki helyzetértékelésében kiemelte, hogy a szenátus által elfogadott, még képviselőházi jóváhagyásra és elnöki aláírásra váró szigorítási tervezet korlátozottabb körre terjed ki, mint a korábbi szankciók.

Hozzátette: Oroszország legnagyobb vállalatai – a Gazprom, a Rosznyeft, a Lukoil, a Sberbank – ellen már évek óta szankciók vannak érvényben, a mostani kiterjesztési tervezettel célba vett szektorok – a gázvezeték-építés, a vasúti és tengeri áruszállítás – cégei sokkal kisebbek.

A szakértő szerint a külső finanszírozási kondíciók feszesebbé válhatnak az érintett orosz cégek számára, mivel szűkülhet hozzáférésük az amerikai adósságpiacokhoz, de az orosz gazdaság most sokkal jobb állapotban van e szigorítások elviseléséhez, mint néhány éve. Az orosz folyómérleg-egyenleg a hazai össztermék (GDP) 2,5 százalékának megfelelő többletet mutat, és a magánszektorbeli tőkekivonás üteme jelentősen enyhült az elmúlt másfél évben – hangsúlyozza a Capital Economics londoni elemzője.

Kapcsolódó cikkeink:

Jackson szerint az orosz kormány privatizációs terveinek árthat a szankciók kiterjesztése – szó van egyebek mellett a VTB bank és a tartályhajókat üzemeltető Szovkomflot hajózási cég idei részleges privatizációjáról -, de a Capital Economics elemzője szerint nem valószínű, hogy a potenciálisan kieső bevételek miatt az orosz kormány költségvetési politikája szigorodna. A közfinanszírozás meglehetősen jó állapotban van, és egyébként sem volt sok jele annak, hogy az orosz kormány költségvetési terveiben e privatizációs bevételek jelentős súllyal szerepeltek volna – hangsúlyozza a Capital Economics szakértője.

A cég valószínűleg mindezek alapján nem módosítja az orosz gazdaság teljesítményére adott előrejelzését, és továbbra is azzal számol, hogy az orosz hazai össztermék az idén 1,5 százalékkal, jövőre 2,3 százalékkal, 2019-ben 1,8 százalékkal nő.

Nem mindenki ilyen derűlátó

Timothy Ash, a BlueBay Asset Management kötvényalap-kezelő társaság londoni részlegének vezető feltörekvő piaci stratégiai elemzője ugyanakkor pénteki helyzetértékelésében kifejtette: véleménye szerint a geopolitikai fejlemények is szerepet játszottak abban, hogy az orosz jegybank pénteken csak 0,25 százalékponttal csökkentette alapkamatát a szélesebb konszenzus által valószínűsített 0,50 százalékpont helyett.

Ash szerint az orosz kormányt aggasztja, és valószínűleg meg is lepte az amerikai szankciók kiterjesztésének lehetősége, mivel Moszkvában inkább az volt a várakozás, hogy ha a már meglévő szankciókat nem is lesz könnyű feloldani, legalább újabb szankciók nem lesznek.

A BlueBay Asset Management vezető londoni elemzője szerint a szankciók kiterjesztésének terve meglehetősen rosszkor jön Vlagyimir Putyin orosz elnök számára, mivel jóllehet az orosz gazdaság az idén már valószínűleg növekedési pályára áll, az 1-2 százalék közötti GDP-növekedés aligha nevezhető kiugrónak, és a gyenge növekedés mélyre nyúló szerkezeti problémák következménye.

Timothy Ash szerint mindemellett úgy tűnik, hogy az olajárakra is lefelé ható nyomás nehezedik, és ez ismét sebezhetővé teszi a nyersanyag- és olajexport-függő orosz gazdaságot, éppen a jövőre esedékes elnökválasztás előtt.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »