Irán: lövöldözés a parlamentben, robbantás a mauzóleumnál

Több fegyveres megtámadta az iráni parlamentet és a tőle mintegy húsz kilométerre fekvő teheráni Khomeini-mauzóleumot szerdán; a támadások elkövetőjeként az Iszlám Állam (IÁ) szunnita dzsihadista szervezet jelentkezett.

„Az Iszlám Állam harcosai támadták meg a Khomeini-szentélyt és az iráni parlamentet Teheránban” – jelentette az IÁ szócsöveként ismert Aamák hírügynökség. Korábban az al-Arabíja hírtelevízió híradásában is elhangzott, hogy az IÁ jelentkezett a támadások elkövetőjeként.

A történtekről beszámoló hírügynökségi és médiajelentésekben sok az ellentmondás. Az lehet kiszűrni belőlük, hogy három, más források szerint négy fegyveres Kalasnyikov gépkarabélyokkal és pisztollyal tüzet nyitott a teheráni parlamentben. A Tasnim félhivatalos iráni hírügynökség helyszíni forrásokra hivatkozva azt írta, hogy heten vesztették életüket a támadásban.

A fegyveresek állítólag túszul ejtettek négy embert az épület negyedik emeletén, de biztonsági tisztségviselők ezt még nem erősítették meg. A parlament ajtóit bezárták és a környező utcákat lezárták. A Tasnim szerint az iráni Forradalmi Gárda túszmentő egysége végzett az egyik támadóval. Az IRIB állami televízió úgy tudja, a fegyveresek egyike felrobbantotta magát a parlament negyedik emeletén, de vannak olyan értesülések is, hogy az egyik támadó ki tudott menekülni az épületből, és az utcán lövöldözött.

A parlament szóvivője felszólította a médiát, hogy ne terjesszen az incidensről hivatalosan meg nem erősített információkat. A polgároktól azt kérte, hogy ne higgyenek az áldozatokról szóló ellentmondásos jelentéseknek. Az IRNA hírügynökség által idézett szóvivő szerint a parlamentben ellenőrzés alatt tartják a helyzetet, a törvényhozók a megszokott rendben folytatják a munkájukat.

Korábban RIA Novosztyi orosz hírügynökség is azt közölte, hogy a lövöldözés közben tovább ülésezett a törvényhozás, amit közvetített az állami rádió. Ebből is arra lehet következtetni, hogy az incidens nem a parlamenti ülésteremben történt. A Tasnim is úgy tudja, hogy képviselőknek nem esett bajuk.

A parlament elleni támadás után fél órával négyen megtámadták az 1979-es iráni iszlám forradalom vezetőjének, Ruholláh Muszavi Khomeini ajatolláhnak a sírhelyét, amely a parlamenttől távolabb, a főváros déli részén van.

Egy merénylő – állítólag egy nő – felrobbantotta magát a mauzóleumnál, más hírek szerint két detonáció is történt. A Farsz félhivatalos iráni hírügynökség úgy tudja, hogy az öngyilkos merénylő egyik társa a biztonsági erőkkel folytatott tűzpárbajban vesztette életét, egy másik ciánkapszulával végzett magával, egy másik nőt pedig elfogtak.

Az iráni hírszerzési minisztérium közölte, hogy a parlament és a Khomeini-mauzóleum ellen elkövetett merényletek után a hatóságok meghiúsítottak egy harmadik támadást; a tárca arra kérte a teherániakat, hogy ne használjanak tömegközlekedési eszközöket.

„Reggel két terrorcsoport támadta meg a parlamentet és Khomeini imám sírhelyét… Egy harmadik csoport tagjait őrizetbe vették, még mielőtt végre tudtak volna hajtani bármilyen támadást” – idézte az iráni állami tévé a tárca közleményét.

Abdolreza Rahmáni Fazli belügyminiszter bejelentette, hogy az események miatt összehívta Teherán tartomány biztonsági tanácsát.

A síita Irán a damaszkuszi rezsimet támogatja a szíriai konfliktusban a felkelőkkel és az Iszlám Állam dzsihadistáival szemben. Teherán az iraki kormánynak is segítséget nyújt a szélsőségesek elleni harcban. Az iráni hatóságok az elmúlt években többször számoltak be arról, hogy nagyvárosok ellen merényleteket tervező terroristákat vettek őrizetbe. Szunnita szélsőséges csoportok az elmúlt hónapokban számos támadást követtek el az Irán délkeleti részén található Szisztán-Beludzsisztán, valamint az északnyugati részén található Kurdisztán tartományban.

Forrás: MTI/AP/Reuters/AFP/APA/ANSA/Hszinhua/Kyodo

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »