Venezuela egyre több olajat exportál az USA-ba, nincs más bevételi forrása

A Venezuela és az Egyesült Államok közötti külkereskedelmi forgalom értéke 4,7 milliárd dollár volt az idei első három hónapban, ami 44,75 százalék növekedés a tavalyi azonos időszakhoz képest – áll a venezuelai-amerikai kereskedelmi kamara (VenAmCham) jelentésében.

A szervezet adatai szerint a március végével záródott három hónapban Venezuela kivitelének az értéke az Egyesült Államokba éves összevetésben 87,3 százalékkal 3,652 milliárd dollárra ugrott. A negyedévben a venezuelai exportbevétel 95,33 százaléka az olajeladásból származott. Venezuela a három hónapban napi átlagban 710 ezer hordó kőolaj exportált az Egyesült Államokba.

Az idei első negyedévben az Egyesült Államokból származó venezuelai import viszont 17,96 százalékkal csaknem 1 milliárd dollárra esett, ami visszaigazolja a venezuelai kormány azon törekvését, hogy államadósságát gazdaságának katastrofális helyzete mellett is mindenképpen törleszteni kívánja – akár azon az áron is, hogy az élelmiszerek és egyéb alapvető áruk importját erőteljesen visszaszorítja és ezzel további társadalmi elégedetlenséget vált ki.

Venezuela és az Egyesült Államok 2010-ben nyitott kölcsönösen diplomáciai képviseletet egymás országában, amelyeknek az élére azonban egyikük sem állított nagykövetet. Venezuela legfontosabb kereskedelmi partnere az Egyesült Államok.

Forrás: MTI/Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek

Berlin, 2017. november 20.
Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke nyilatkozik Berlinben 2017. november 19-én, miután a Szabaddemokrata Párt (FDP) kivonult a tárgyalásokról, és ezzel kudarcba fulladtak a kormányalakítás céljával tartott négypárti koalíciós egyeztetések. (MTI/EPA/Christian Bruna)

Megbukott Angela Merkel koalíciós terve

Kudarcba fulladtak vasárnap késő este Berlinben az egyeztetések a CDU/CSU jobbközép pártszövetség, a liberális FDP és a Zöldek első közös kormányának megalakításáról, mert az FDP kivonult a tárgyalásokról. Ezután Angela Merkel kancellár hétfő hajnali sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a tárgyalások kudarcáról tájékoztatja Frank-Walter Steinmeier államfőt.

Read More »