Kim csillagai: ez a trió áll Észak-Korea rakétaprogramja mögött

A sikeres rakétatesztek után Kim Dzsong Un észak-koreai vezető rendre ugyanazzal a három férfival mosolyog össze és ölelkezik. Ez a három ember, akik egyébként sokszor szerepelnek Kim oldalán fényképeken és televíziós felvételeken az észak-koreai médiában nagy népszerűségnek örvendenek a nyugati biztonsági és hírszerzési ügynökségek körében, mivel ők a legnagyobb fejesek a titkos ország rohamléptekben fejlődő rakétaprogramjában.

Ide tartozik Ri Pyong Chol, a légierő egykori legfelsőbb parancsnoka, Kim Dzsong Sik veterán rakétatudós, valamint Dzsang Csang Ha, a fegyverfejlesztési és beszerzési központ vezetője. A fényképek és a tévériportok azt mutatják, hogy egyértelműen ők Kim kedvencei. Az ő viselkedésük ugyanis éles ellentétben van a többi vezető munkatárs engedelmességével, akiknek többsége hajlong és a szája elé teszi a kezét, mikor a fiatal vezetőhöz szól.

Továbbá a legtöbb tisztviselőtől eltérően ketten közülük repülhettek Kim Dzsong Unnal a vezér magángépén, a Goshawk-1-en is.

A releváns katonai és tudományos háttérrel rendelkező trió munkája nélkülözhetetlen az ország gyorsan fejlődő fegyverprogramjának szempontjából. Észak-Korea nemzetközi bírálatok és szankciók ellenére rohamléptekkel fejleszti nukleáris és rakétaprogramját, csak tavaly két kísérleti atomrobbantást hajtott végre és mintegy húsz ballisztikus rakétát lőtt ki. Az ország nemrég ráadásul arra figyelmeztetett, hogy bármely pillanatban készen áll arra, hogy végrehajtsa újabb, immár hatodik kísérleti atomrobbantását.

Kapcsolódó cikkeink:

„A bürokráciai utak helyett Kim ezeket a technokratákat állandóan maga mellett tartja, hogy közvetlenül kapcsolatba léphessen velük, valamint arra ösztönözze őket, hogy gyorsan dolgozzanak. Ez is a rakétafejlesztést hivatott sürgetni” – mondta An Chan-il, egy korábbi észak-koreai katonai tiszt, aki elmenekült az országból.

A trió munkája

Kim Dzsong Sik és Dzsang nem elit családokból származnak, ellentétben az észak-koreai uralkodó osztály többi vezető szereplőjével. Ri mondjuk elitiskolát végzett, de a másik kettőt az ország vezére saját kezűleg választotta ki.

A vezetőségi szakértők szerint a trió legfontosabb tagja Ri. A fényképeken mindig mosolygó, egykori légierő-parancsnok jelenleg a Koreai Munkáspárt Ipari Osztályának igazgatóhelyettese, amely a dél-koreai kormány és az Egyesült Államok Kincstára szerint az észak-koreai ballisztikus rakéták programjának fejlesztését felügyeli.

„A legnagyobb fejes egyértelműen Ri Pyong Chol. Ő már azelőtt ott volt, mielőtt bárki elkezdte volna komolyan venni Kim Dzsong Unt” – mondta Michael Madden, az észak-koreai vezetés szakértője.

Kim Dzsong Sik a csapat rakétatudósa. Pályafutását polgári repüléstechnikai szakemberként kezdte, de most a hadműveleti minisztérium katonai tábornoki egyenruháját viseli. A „hírnevet” a 2012-es, első sikeres rakétaindítás hozta meg számára. Azóta rendszeresen feltűnik az elnök oldalán, más vezető tisztviselők őt is hajbókolással és virággal köszöntik.

„Mikor azt a rakétát kilőtték és belépett egy alacsonyabb földi pályára, ez teljesen meggyőzte Kimet. Ezek a srácok nem a tudásuk, hanem érdemeik alapján lépnek egyre előbbre a ranglétrán” – fogalmazott Madden.

A három férfi közül a legkevésbé ismert Dzsang Csang Ha, aki jelenleg a Nemzetvédelmi Tudományos Akadémia elnöke. A szervezet az ország előrehaladott fegyverprogramjának kutatásáért és fejlesztéséért felelős, „beleértve a rakétákat és valószínűleg a nukleáris fegyvereket”, áll az Egyesült Államok Kincstárának 2010-es jelentésében, mely következtében feketelistára tette a csoportot. A Kincstár szerint a szervezet tengerentúli technológiát, berendezéseket és információkat szerez be fegyverprogramokban történő felhasználásra. Dzsangot 2016 decemberében vették fel a feketelistára.

Dél-koreai médiajelentések szerint Dzsang vezetése alatt az akadémiának mintegy 15 000 alkalmazottja van, beleértve a körülbelül 3000 rakétamérnököt is.

Az észak-koreai tiltott fegyverek programja a 2000-es évek elején kezdődött egy hasonló, vezetéshez közel álló trióval, akik a közbeszerzésre, a tudományra és a katonai ügyekre szakosodtak. Közülük Jon Pyong Ho logisztikus meghalt, a többiek – a tudós So Sang Guk és O Kuk Ryol katonai koordinátor – idősek és ezért nincsenek már a nyilvánosság előtt. Az ő helyüket vette át Kim Dzsong Un saját kezűleg kiválogatott elit csapata.

„Ezek a férfiak hozták Észak-Korea rakétaprogramját a 21. századba” – fogalmazott Michael Madden.

Forrás: Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »