A szigorú intézkedések nem állítják meg a terroristákat

A 22 halálos és 59  sebesült áldozatot követelő manchesteri robbantás után világszerte megszigorítják a kulturális és tömegrendezvények biztonsági intézkedéseit, de az AFP francia és a Reuters brit hírügynökségek által megkérdezett szakértők szerint az intézkedések nem fogják megállítani a mindenre elszánt merénylőket.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium figyelmeztetett, hogy az amerikai közönség fokozott biztonsági intézkedésekre számíthat a nyilvános rendezvényeken, a hongkongi Asia World Expo, ahol a hétfő este Manchesterben koncertet adó Ariana Grande amerikai popénekesnő a tervek szerint szeptemberben fellép, szintén javít a biztonságon. A sportrendezvények szervezői szintén fokozott figyelmet fordítanak a biztonságra. Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) szerint „nem kell ahhoz speciális hírszerzés”, hogy feltételezzék: a szerdai stockholmi Manchester United-Ajax Amsterdam Európa Liga-döntő is támadások célpontja lehet.

A 2015-ben a párizsi Bataclan koncertteremben és a Stade de France stadionban és más helyszíneken elkövetett, 130 emberéletet kioltó összehangolt merényletek óta szükségállapot van érvényben Franciaországban, katonák ezrei járőröznek a turisták által látogatott helyszínek, kormányépületek és rendezvények védelmére. Ez azonban nem tudta megállítani az országban azóta elkövetett merényleteket – például a tavaly július 14-i nizzai teherautós támadást -, amelyek elkövetői „magányos farkasok” voltak – mutatott rá a Reuters.

„Tegyünk bármit – és ez a világ egyik legjobbjának számító brit felderítésre is vonatkozik – az nem fogja megakadályozni a hasonló incidenseket” – mondta Jean-Charles Brisard, a Terrorellenes Elemző Központ (CAT) nevű európai agytröszt elnöke a Reutersnek. „Alkalmazhatunk periméter-védelmet, beépíthetünk biztonsági kapukat, és annyi ellenőrzést, amennyit csak akarunk, ez nem fog azon változtatni, hogy egy eltökélt magányos merénylő elköveti a tettét, ha előbb el nem fogják” – tette hozzá.

Az AFP által megkérdezett szakértők is felhívják a figyelmet, hogy a tömegrendezvények helyszínei „sérülékenyek” egy gondosan előkészített merénylettel szemben.

A Manchester Arénában egy könnyűzenei koncert végén annak ellenére robbantottak, hogy a Bataclanban elkövetett támadás után Nagy-Britannia-szerte megszigorították a koncerttermek biztonsági intézkedéseit.

Tierry Theodori, egy lyoni koncertterem tulajdonosa az RTL rádióban felhívta a figyelmet arra, hogy Franciaországban már jelentősen fokozták a nézők ellenőrzését, kiképezték az incidensek megakadályozására a személyzetet, de erre csak a rendezvények helyszínén van lehetőség, azon kívül már törvényellenes.

Kedden még nem lehetett tudni, hány ellenőrzésen esett át az elkövető, míg bejutott a rendezvényközpont előcsarnokába, ahol a rendőrség szerint a robbantás történt.

A merénylet „jól mutatja, mennyire sérülékenyek az ilyen tömegrendezvények – jelen esetben 21 ezren voltak a koncerten – a koncerttermek által hozott biztonsági intézkedések ellenére” – hangsúlyozta Otso Iho, a Jane’s agytröszt elemzője,

A Manchester Arena honlapja szerint a robbanás a koncerttermen kívül, nyilvános helyen történt, amikor a nézők távoztak. Az egyik néző, Chris Pawley a Fox News amerikai televíziónak nyilatkozva kifogásolta a biztonsági intézkedéseket: más koncertektől eltérően, ahol néha megmotozzák a nézőket, vagy kirakatják velük, ami a zsebükben van, itt semmilyen hasonló ellenőrzés nem történt.

Kit Nicholl, a Jane’s biztonsági szakértője szerint „több jel arra mutat, hogy a támadást gondosan kitervelték és feltehetően egynél több személy érintett benne. A merénylő elhelyezkedése a zárt helyen a lehető legtöbb áldozatot kiváltó detonáció pillanatában, úgy, hogy ki lehessen játszani a biztonsági intézkedéseket, arra enged következtetni, hogy az akciót valószínűleg gondosan megtervezhették” – mondta Nicholl, aki szerint az elkövetőnek voltak társai.

Az elemző arra is felhívta a figyelmet, hogy az alapos tervezésre utal az is, hogy a 2005-ben elkövetett londoni négyes merénylet után Nagy-Britanniában bevezetett, a pokolgépek előállításához szükséges anyagok vásárlásának a megakadályozását célzó intézkedések ellenére az elkövetőnek sikerült működő házilagos robbanószerkezetet előállítania.

Nagy-Britanniában életbe lépett a legmagasabb szintű terrorkészültség

A legmagasabb, kritikus szintre emelték kedd éjjel Nagy-Britanniában a terrorellenes készültségi szintet. A döntést Theresa May miniszterelnök jelentette be a Downing Streeten, a brit kormány válsághelyzeti tanácskozó testülete, a COBRA késő esti értekezlete után. May közölte: az elhárító szolgálatok megítélése szerint nem lehet kizárni, hogy az előző esti manchesteri öngyilkos merénylet elkövetője mögött egy szélesebb csoport állhatott, és emiatt nem zárható ki akár az sem, hogy rövid időn belül újabb támadás történhet.

Az intézkedés lehetővé teszi egyebek mellett, hogy a kiemelt védettségű helyszíneken járőröző rendőri egységeket katonai alakulatokkal egészítsék ki.

Nagy-Britanniában eddig a második legmagasabb terrorkészültségi fokozat volt érvényben, amely a hivatalos meghatározás alapján súlyos terrorfenyegetettséget jelent, és azt tükrözi, hogy nagy valószínűséggel lehet számítani terrortámadási kísérletre brit területen.

Az ötfokozatú brit készültségi rendszer most életbe léptetett legmagasabb, kritikus riasztási fokozatát akkor lehet elrendelni, ha az elhárító szolgálatok megítélése szerint küszöbönálló merénylet veszélye fenyeget.

Theresa May az intézkedést bejelentve mindazonáltal hangsúlyozottan feltételes módot használt, úgy fogalmazva: a biztonsági szolgálatok a manchesteri merénylet vizsgálata alapján arra a következtetésre jutottak, hogy „ez idő szerint” indokolt a készültségi fokozat emelése, mivel megítélésük szerint egy újabb támadás nem csupán lehetséges, hanem valószínű is, hogy hamarosan bekövetkezik. A brit kormányfő kiemelte: az intézkedés elsősorban arra nyújt lehetőséget, hogy a kormány pótlólagos erőforrásokat és támogatást biztosítson a rendőrségnek.

Theresa May közölte: azután, hogy a belső elhárítás (MI5) kötelékében működő egyesített terrorizmus-elemző központ (Joint Terrorism Analysis Centre, JTAC) döntött a riasztási szint emeléséről, a Scotland Yard már kérte is Sir Michael Fallon védelmi minisztert, hogy egészítse ki fegyveres katonai alakulatokkal a fegyveres rendőri járőregységeket. Fallon a kérést jóváhagyta, és az ilyen helyzetekre kidolgozott intézkedési terv életbe lépett.

May kijelentette: a cél nem a lakosság „felesleges ijesztgetése”, a döntés „arányos és ésszerű válaszlépés” a manchesteri merényletre.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »