Izrael ereje: új kihívások előtt a startra kész nemzet

Izrael gazdasága több átalakuláson ment keresztül az ország közel 70 évvel ezelőtti alapítása óta. A hetvenes évekig a jaffa narancs szimbolizálta az ország exportját. Továbbá a textilek is nagy szerepet játszottak, valamint nemzetközileg ismert az ország gyémántkereskedelme és fegyverexportőrként betöltött szerepe.

Az elmúlt húsz évben azonban Izrael a technológia terén fejlődött a legtöbbet, mára a műszaki tudomány egyik fellegvárának számít. Ennek a technológiai fejlődésnek köszönhetően pedig „kitárul előtte a világ”, azaz számos olyan iparágban törhet az élre, melyekben eddig nem játszott jelentős szerepet – mondta Avi Hasson, az izraeli gazdasági minisztérium volt tudományos igazgatója a CNBC-nek.

„A high-tech és a low-tech hagyományos értelemben vett definíciói rég elavultak. Minden a technológián alapul. Nincs olyan szektor, amelyet nem szakít meg, vagy amely nem részesül innovációban” – fejtette ki Hasson. Elmondta, hogy hatéves vezetői pályafutása alatt naponta látogatta a multinacionális cégek vezetőit a különféle iparágakban, új technológiákat keresve.

Izraelt az innováció tekintetében a Világgazdasági Fórum 2016-17-es versenyképességi jelentése a 24. helyre sorolta. Ezzel megelőzte ugyan Kínát és Dél-Koreát, de jóval lemaradt Nyugat-Európa, az Egyesült Államok és számos ázsiai gazdaság mögött.

Az izraeli csúcstechnológia ilyen szintű fejlődése vitatéma az iparág elemzői és megfigyelői között. Az Innovációs Hatóság 2016-os jelentése szerint az előző évi viszonylagos csökkenés három vezető mutatóban is még egy figyelmeztetést is felvetett: „Nehéz figyelmen kívül hagyni az általános képet, amely az erózióra utal Izrael versenyhelyzetében”.

Azóta a hangulat jelentősen javult, az iparág pedig rekord beruházásokra tett szert 2016-ban, majd ez év márciusában egy gigaüzletet is nyélbe ütöttek, ugyanis a terület egyik legnagyobb beszállítója, az elsősorban az önvezető járművekre szánt szenzorokban és a hozzájuk tartozó szoftveres platformokban utazó Mobileye nem kevesebb, mint 15,3 milliárd dollárért az Intel tulajdonába került. Ez volt az Intel történetének második legnagyobb felvásárlása, továbbá ez a legnagyobb összeg, amelyet valaha izraeli vállalatért fizettek.

Bármi is legyen a globális viszonylatban tapasztalható ingadozások mögött, a high-tech továbbra is vezető szerepet tölt be az izraeli gazdaságban. „Izraelben a high-tech szektor adja az export 50 százalékát és a GDP 15 százalékát, ám ez lehet, hogy nem elég” – figyelmeztetett Hasson.

„Ez egy óriási eredmény, világvezető szerep, magas termelékenység, stb. Viszont a munkavállalók alig egytizede – közel 250 ezer ember – dolgozik ezen a területen. Hozzáteszem, a gazdaság más területei nem teljesítenek jól, például termelékenységben, vagy a globális értékláncokhoz való kapcsolódásukkal” – fejtette ki. Továbbá korlátozott a hagyományos izraeli iparágak nemzetközi piacokhoz való hozzáférése. Ehhez hozzájön, hogy a munkaképes lakosság túlnyomó többsége továbbra is a hagyományos ágazatokban dolgozik, a nők és a különböző etnikai kisebbségek tagjai pedig nagyon alacsony számban vesznek részt az IT szektorban. Tehát bőven lesz még min dolgozni.

Az Innovációs Hatóság aktívan próbálja megoldani ezt a problémát. Azt állítják: „Számos olyan programot hoztunk létre, amelyek a hagyományos iparágak, például az élelmiszeripar, az acél, a textilipar és a műanyagipar felé irányulnak, és amelyek ténylegesen megpróbálják beindítani az innovációt ezekben az ágazatokban. Ugyanez vonatkozik a szolgáltatási szektorra is, például a pénzügyi- és az építőiparra.”

A hagyományos iparágak azonban nem képesek olyan gyors technológiai fejlődésre, mint amennyire szeretnék. Vegyük például, hogy – mind hazai, mind nemzetközi szinten – sokkal kevésbé férnek hozzá a tőkéhez, mint a high-tech cégek.

„Nehéz hinni abban, hogy mikor jön valaki, hogy gyere és indítsunk egy elég kockázatos kutatási és fejlesztési projektet, amivel – persze csak ha sikeres lesz – három év múlva berobbanhatsz a nemzetközi piacra” – fogalmazott Hasson. Hozzátette ugyanakkor, hogy az Innovációs Hatóság már intézkedéseket vezetett be e kockázat enyhítésére.

„Izrael soha nem lesz olyan szinten a gyártásban, mint az Egyesült Államok és Németország, de ez nem jelenti azt, hogy nem lehet sikeres más ipari területeken a csúcstechnológia segítségével” – mondta.

„A textilgyártás hatalmas iparág volt Izraelben, – és most harminc évvel ezelőttről beszélek – mára azonban eltűnt. Ma 15 000 ember dolgozik az országban a textiliparban, de ha megnézzük a vállalatokat, akkor ezek nem alacsony technológiákkal dolgoznak: intelligens szálakkal, nem szőtt textíliákkal, mindenféle szép high-tech anyagból. Ugyanez vonatkozik az élelmiszerekre is, valamint a műanyagiparra, ami rendkívül jó eredményeket ér el a globális teljesítményben. Az innovációs potenciál továbbá nem korlátozódik azokra a területekre, amelyekben Izrael már részt vesz. A high-tech új iparágakat hozhat az országba. Ez akkor történhet meg, amikor nagy nemzetközi vállalatok izraeli csúcstechnológiás termékeket szereznek be” – fejtette ki Hasson.

A volt igazgató a Mobileye és más autonóm vezetéstechnológiai cégeket hozza fel példának arra, hogy Izrael hogyan férhet majd hozzá az új iparágakhoz: „Míg tíz évvel ezelőtt Izrael nem volt autóipari szereplő, most azt állítom, hogy vezető szerepe van az iparágban. Miért? Leginkább azért, mert az autó digitálissá és autonómmá válik. Ugyanez a helyzet a digitális egészségüggyel és sok ágazattal, ahol a befektetők az innovációt keresik.”

Ugyanez igaz a high-tech iparágon belül. Az akvizíciók ténylegesen segíthetnek új exportlehetőségek megteremtésében: „Vannak olyan fúziós vállalatok, amelyek jelenleg több milliárd dollárt exportálnak Izraelen kívül és sok embert foglalkoztatnak. Nem tudom, hogy ugyanez lenne-e a helyzet, ha ezek a vállalatok függetlenek maradtak volna.”

Hasson szerint mindezek mellett Ázsia egyre fontosabb szerepet fog játszani Izrael szempontjából. Az Innovációs Hivatal ugyanis nemcsak a piac, hanem az innovációs együttműködés fontos helyszínévé is tette az országot. Az elmúlt két-öt év ázsiai érdeklődése az ország felé „megdöbbentő” volt.

„Természetesen itt sincs csodarecept” – zárta az interjút Avi Hasson: „a sikerhez minden országnak magának kell megtalálnia a saját megoldásait”.

  • Korábban írtuk:

Forrás: CNBC

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »