Összefognak az amerikai édességgyártók a kevesebb kalóriáért

Öt nagy édességforgalmazó cég bejelentette csütörtökön, hogy közösen kívánják csökkenteni a kalóriát a legtöbb amerikai piacra szánt termékükben. Ez nagyon ritka példája az együttműködésnek egy versenyképes iparágban, továbbá megoldást jelenthet a fogyasztók növekvő, cukor iránti ellenszenvére.

Az Egyesült Államok a világ legnagyobb édesítőszer-fogyasztója, ezért az elhízás, a cukorbetegség és a szívbetegség a vezető egészségügyi problémák közé tartoznak az országban.

Az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala tavaly megújította a csomagolt élelmiszerek címkézését, és minden gyártótól megkövetelte, hogy 2018-ig tüntesse fel a hozzáadott cukormennyiséget minden terméken.

A vállalatok elmondása szerint elkötelezettek annak biztosítására, hogy az elkövetkező öt évben elérik: az Egyesült Államokban értékesített, egyenként csomagolt termékeik fele maximum 200 kalóriát fog tartalmazni.

„Az emberek által fogyasztott élelmiszerekben jóval kevesebb lesz a cukor, valamint csökkentjük a kalóriatartalmat is” – mondta Larry Soler, az Egészségesebb Amerikáért Szövetség (PHA) elnöke és vezérigazgatója.

A cégek, melyek között megtalálhatók az M&M és a Jaw Busters gyártói, többféleképpen csökkenthetik a kalóriatartalmat:

  • kisebb kiszereléssel,
  • a receptek újragondolásával,
  • valamint új termékek piacra dobásával.

A Nestlé, a Butterfinger és a Crunch gyártója például elmondta, hogy decemberben olyan új technológiát dolgoztak ki, amely képes 40 százalékkal csökkenteni cukrot egyes cukrászati termékeikben anélkül, hogy befolyásolnák az ízt. A Mars pedig bevezette a Snickers Crisper-et, amely két, egyenként 100 kalóriájú csokoládéból áll és puffasztott rizst tartalmaz.

Nagy üdítővállalatok, például a Coca-Cola és a Pepsi újabban szintén olyan fogyasztókat céloznak meg, akik alacsonyabb kalóriatartalmú italokat kívánnak inni. Ennek érdekében kisebb dobozokban kínálják a kólát. A cégeknek bejött a váltás, ugyanis sokkal többet értékesítnek ezekből a termékekből, mint a hagyományos méretűekből.

Kevesebb cukrot esznek az emberek

A fogyasztók tudatosan egyre inkább csökkentik a cukorbevitelt. Az Euromonitor International nemzetközi piackutató cég adatai szerint a csomagolt édességek amerikai kiskereskedelmi értékesítésének volumene 1,9 százalékkal 2,47 millió tonnára csökkent 2016-ban a 2011-es értékhez képest. Ezzel szemben azonban megfigyelhető, hogy a sós snackek eladásai 9,5 százalékos növekedéssel 4,26 millió tonnára nőttek.

A kiskereskedők alkalmazkodnak a változó fogyasztói preferenciákhoz. A CVS Pharmacy például a múlt hónapban új áruház dizájnt jelentett be, hogy az „egészségesebb választás” jegyében ösztönözze a vásárlásokat.

Forrás: Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek

cdu-csu-spd

Újra a nagykoalíciónak áll a zászló Németországban

Egyre többen állnak ki a nagykoalíció folytatása mellett a Német Szociáldemokrata Pártban, hangsúlyozva, hogy az úgynevezett Jamaica-koalícióról szóló tárgyalások kudarca új helyzetet teremtett, amelyben már nem lehet elutasítani a kormányzást az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió és testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió szövetségével.

Read More »
epa06307554 A handout photo made available by Dalai Nohra  shows Lebanese Prime Minister Saad Hariri speaks During a conference under slogan Together against piracy' in Beirut, Lebanon, 03 November 2017 (Issued 04 November 2017). Hariri announced on 04 Novermber 2017 that he resigns from the Prime Minister's office. According to media reports, Hariri said that the current political climate reminds him with the time before the assassination of his father, former Lebanese Prime Minister Rafic Hariri, and he also mentioned Iran's influence in his country, and the region. Hariri came into office for his second term on 18 December 2017.  EPA/DALATI NOHRA HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Egyelőre tisztségében marad a libanoni kormányfő

A hazájába két és fél hetes távollét után visszatérő Szaad Haríri libanoni miniszterelnök a tévében közvetített nyilatkozatában elmondta, benyújtotta hivatalos lemondását Michel Aun köztársasági elnöknek, aki nyomatékosan javasolta, várjon vele, engedjen teret a lemondás okairól és politikai hátteréről folytatandó párbeszédnek. Hozzátette, hogy elfogadja az elnök javaslatát.

Read More »