Trump szavai megint finomításra szorultak

Az Egyesült Államok biztosította Szöult, hogy viselni fogja a Dél-Koreába telepített THAAD rakétavédelmi rendszer költségeit – közölte a dél-koreai elnöki hivatal vasárnap.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön a Reuters hírügynökségnek adott interjúban azt mondta, Washington azt szeretné, hogy Szöul fizesse ki a mintegy egymilliárd dollárba kerülő védelmi rendszer árát.

A dél-koreai tájékoztatás szerint H.R. McMaster, Trump elnök nemzetbiztonsági tanácsadója vasárnap egy telefonbeszélgetés során biztosította szöuli tárgyalópartnerét, Kim Hvan Jint arról, hogy az Egyesült Államok továbbra is első számú szövetségesének tekinti az ázsiai-csendes-óceáni térségben Dél-Koreát.

A szöuli közlemény szerint McMaster kifejtette, hogy Trump elnök kijelentése általánosságban értendő, “az amerikai közvéleménynek a védelmi költségek igazságos megosztásával kapcsolatos várakozásával összhangban, amely minden szövetségesre vonatkozik”. Hozzátették, hogy a telefonbeszélgetést az amerikai fél kezdeményezte.

A két tanácsadó telefonbeszélgetését megelőző napon Észak-Korea – az ENSZ Biztonsági Tanácsának tilalma ellenére – újabb ballisztikus rakétával hajtott végre kísérletet, amely azonban minden jel szerint sikertelen volt.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea az észak-koreai rakétafenyegetéssel indokolta megállapodását a rakétavédelmi rendszer telepítéséről. A két ország tavaly júliusban állapodott meg egy THAAD-üteg Dél-Koreába telepítéséről. Az ügyet ismerő források szerint Washington most arra törekszik, hogy már idén júniusra befejezzék a telepítést. Az első üteget március elején kezdték el telepíteni.

Kína határozottan ellenzi ezt a tervet, azt állítva, hogy az aláássa biztonsági érdekeit és megbontja a térség stratégiai egyensúlyát. Peking ezért számos szankciót hozott Szöul ellen, főleg a dél-koreai szórakoztatóipart és exportot sújtva.

Kapcsolódó cikkeink:

Harry Harris admirális, az Egyesült Államok Csendes-óceáni Főparancsnokságának vezetője szerdán, az amerikai képviselőház fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának meghallgatásán azt mondta: a rakétavédelmi rendszerrel “észhez téríteni és nem térdre kényszeríteni” szeretnék az észak-koreai vezetőket. Kína és Oroszország ugyanakkor aggodalommal szemléli az amerikai rakéták jelenlétét a Koreai-félszigeten.

  • Friss cikkeink a témában:

Forrás: MTI/Reuters/Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek

Pully, 2018. január 20.
Li Hi Bom, a phjongcshangi téli olimpia szervezőbizottságának elnöke, Kim Il Guk észak-koreai sportminiszter, az Észak-koreai Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Do Dzsong Hvan dél-koreai sportminiszter és Li Ki Hung, a Dél-koreai Olimpiai Bizottság elnöke (b-j) a téli olimpián részt vevő észak-koreai küldöttség összetételéről tartott sajtótájékoztatón a svájci Lausanne melletti Pullyban 2018. január 20-án. A tisztségviselők huszonkét észak-koreai sportoló, huszonnégy edző és hivatalos küldött, valamint huszonegy újságíró részvételéről állapodtak meg. Az ötkarikás játékokat február 9. és 25. között rendezik több dél-koreai helyszínen. (MTI/EPA/Laurent Gillieron)

A két Korea olimpiai kompromisszuma csak bolondok aranya

Sokan úgy gondolják: hatalmas diplomáciai áttörés, hogy Észak- és Dél-Korea közös női hokicsapatot indít és egy zászló alatt vonul majd fel a jövő hónapban kezdődő phjongcshangi téli olimpián. Mások szerint a kezdeményezés azonban csupán egy speciális (és ideiglenes) demilitarizált övezet, amely mindössze taktikai győzelmet jelent a felek számára.

Read More »