A görögök feltételhez kötik a római nyilatkozat aláírását

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök pénteken jelezte: aláírja az Európai Unió létrejöttének 60. évfordulóján, szombaton Rómában elfogadandó állam- és kormányfői nyilatkozatot, de cserébe a tömb támogatását várja a Nemzetközi Valutaalap (IMF) munkaügyi reformköveteléseivel szemben.

„Szeretnénk támogatni a pozitív irányba mutató római nyilatkozatot” – írta Ciprasz az Európai Tanács elnökének, Donald Tusknak, valamint az Európai Bizottság vezetőjének, Jean-Claude Junckernek címzett levelében. „Ugyanakkor ahhoz, hogy megünnepelhessük ezeket az eredményeket, hivatalos szinten tisztázni kell, hogy Görögországra is vonatkoznak-e azok. Más szóval egyértelművé kell tenni, hogy az európai megegyezés kivétel nélkül minden tagállamra nézve érvényes-e, vagy Görögország kivételt képez ez alól.”

Ciparsz ezzel azt sugallta, hogy Athén úgy véli, a hiteltárgyalások során hátrányos megkülönböztetésben van része. A görög kormányfő szerint országa eleget tett a hitelezők feltételeinek, amelyek ráadásul nem voltak összhangban az Európában bevett gyakorlattal.

„Kérem a támogatásukat, hogy együtt megvédhessük Görögország jogát az európai társadalmi modell alapelveihez való visszatéréshez” – írta levelében Ciprasz.

A hat alapító tagállam, Olaszország, Németország, Franciaország, Hollandia, Belgium és Luxemburg 60 évvel ezelőtt, március 25-én írta alá a római szerződéseket, amelyekkel megalapították az Európai Unió elődszervezeteit, és ezzel utat nyitottak a jelenleg ismert – a szolidaritás, a demokrácia és a jogállamiság értékein alapuló – EU felé. A mai tagországok állam-, illetve kormányfői, továbbá a központi uniós intézmények vezetői idén ugyanezen a napon – most szombaton – találkoznak Rómában, hogy megünnepeljék az évfordulót és megbeszéléseket folytassanak az immár 27 tagú unió jövőjéről is.

Görögország korábban azzal fenyegetőzött, hogy nem írja alá a nyilatkozatot. Athén a dolgozók jogainak védelme mellett kardoskodik, miközben nemzetközi hitelezői (az EU és a hezitáló IMF) munkaügyi reformokat várnak tőle az újabb mentőcsomagért cserébe. Az egyre jobban elmérgesedő vita miatt elhalasztottak egy kulcsfontosságú hitelrevíziót. Görögországnak júliusban hatalmas összegeket kellene törlesztenie hitelezőinek.

Az újabb nyugdíjcsökkentést, valamint a hitelezők által követelt energiaügyi és munkaügyi reformokat övező vita miatt eredménytelenül zárultak a legutóbbi brüsszeli tárgyalások a felek között. Egy athéni kormányzati tisztségviselő elmondta: reméli, hogy a vitás ügyek végére következő napokban pont kerülhet.

Korábban írtuk:
Nagyon rossz befektetés a görög ingatlan
Megegyeztek Görögország nemzetközi hitelezői
Az IMF és az európai hitelezők tovább vitatkoznak Görögország sorsán

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »