Sorra perlik a szövetségi államok Trumpot

Gyarapodik azoknak az amerikai államoknak a tábora, amelyek ellenzik Donald Trump elnök beutazást korlátozó újabb rendeletét is.

Csütörtökön, helyi idő szerint az esti órákban, Oregon állam igazságügyi tárcájának vezetője, Ellen Rosenblum is bejelentette: megtámadják a beutazást átmenetileg korlátozó újabb elnöki rendeletet.

A bejelentésre azt követően került sor, hogy öt szövetségi állam – Hawaii, Washington, New York, Massachusetts és Minnesota – bejelentette: peres úton támadja meg Donald Trump második elnöki rendeletét. Ellen Rosenblum – részletek említése nélkül – leszögezte: az új elnöki rendelet kárt okoz Oregonnak, lakóinak, munkaadóinak, vállalatainak, oktatási intézményeinek, egészségügyi ellátórendszerének és egész gazdaságának.

Washington állam igazságügyi minisztere, Bob Ferguson – aki az első elnöki rendeletet elsőként támadta meg és érte el a felfüggesztését – újságírókkal közölte: ezúttal is szövetségi bírósághoz fordul, mert megítélése szerint a jelentősen megváltoztatott rendeletnek ugyancsak vannak jogi hibái.

Ezért – mondta az újságíróknak – Washington állam az új rendeletre változatlanul érvényben tartja az első elnöki rendeletre kimondott felfüggesztést. Ferguson úgy vélte, hogy Trump elnök változtatásai „nem orvosolták az alkotmányossági problémákat”.

Más szövetségi államok – köztük Illinois, Iowa, Vermont, Maine, Rhode Island, Connecticut, Delaware, Pennsylvania, Maryland, Virginia, Új-Mexikó, Kalifornia – nyilatkozatot tettek közzé, amelyben támogatásukról biztosítják az elnöki rendeletet jogi úton megtámadó államokat.

Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője azt hangsúlyozta: a kormányzat meggyőződése szerint az új elnöki rendelet kiállja a jogi vizsgálatok próbáját, és a Fehér Ház „bizakodó”.

Donald Trump hétfőn írta alá a beutazásokat egyes országokból átmenetileg korlátozó új rendeletét, amely az első – január 27-én megjelent – rendelet módosított változata. Elvileg március 16-án kell életbe lépnie. Az előző rendelethez hasonlóan ezt is átmeneti időre szánja a kormányzat, s ezalatt kidolgozza a határellenőrzés új és szigorúbb módszereit.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »