Az olajár és a katonai kiadások növelése megölte az orosz recessziót

Oroszország a katonai kiadások, egy nagy statisztikai felülvizsgálat és természetesen a globális olajárnövekedés segítségével kilépett a recesszióból. Nem is akármilyen recesszióból, hanem az utóbbi két évtized legnagyobbjából.

Tényleg fellendült a gazdaság?

A Bank of Russia kutatási és előrejelző osztálya szerint valóban igen, méghozzá néhány negyedévvel hamarabb, mint azt korábban becsülték. A Szövetségi Statisztikai Hivatal nem adott ki negyedéves növekedési adatokat 2015 óta, így a Bank of Russia adatai nem hivatalos, hatósági számok. Az orosz központi banknál úgy gondolták, hogy a negyedéves növekedési ütem 2016 második felében fordult pozitív irányba, ennek ellenére a kutatási adatok azt mutatják, hogy már az első negyedévtől elindult a növekedés.

Forrás: Bloomberg

Forrás: Bloomberg

Ennek oka részben a katonai kiadások újraosztása. A fegyverrendszerekre költött kétszámjegyű százalékos növekedés hatással van a teljes orosz gazdaságra. A hidegháború óta nem fegyverkezett a világ hasonló mértékben és Vlagyimir Putyin orosz elnök ennek adna még egy lökést.

„Az idei első havi adatok azt mutatják, hogy Oroszországban széleskörű fellendülés várható” – mondta Dimitri Polevoy közgazdász. „A januári jelentős javuláshoz valószínűleg hozzájárult az erős rubel, az alacsonyabb infláció és a javuló belső kereslet” – tette hozzá.

Tehát a fellendülés nemcsak az olajárnak köszönhető?

Részben igen, mivel az olajárak emelkednek az OPEC termeléscsökkentés megállapodás óta és Oroszország átvette az első helyet Szaúd-Arábiától, mint a legnagyobb nyersanyag-kitermelő a világon. A REBCO, azaz a Russian Export Blend átlagára elérte az 53,32 dolláros átlagárat az év első két hónapjában, miközben a kormány 40 dolláros átlagárral számolt az idei évre. Az olaj és a gáz adja Oroszország költségvetési bevételének a 40%-át, de az egyéb ágazatoknál is növekedés észlelhető.

Vlagyimir Miklashecky a helsinki Danske Bank szenior stratégája szerint 2016-ban az orosz non-energetikai szektor növekedése kellemes meglepetés volt. Szerinte a változások a gazdasági szerkezetben és a non-energetikai szektor növekedése sokkal fontosabbak a hosszú távú kilátásokban, mint az olajár és a termelés.

Forrás: Bloomberg

Forrás: Bloomberg

Nem fájnak a szankciók?

Válaszul a Krím-félsziget bekebelezéséért és az ukrán szakadárok támogatásáért az Egyesült Államok és Európa szankciókat szabott ki Oroszországra, amelyekkel korlátozzák a hozzáférést a nyugati tőkéhez és technológiákhoz. Az orosz képviselők ennek ellenére kórusban azt hangoztatják, hogy az ország már hozzászokott a szankciókhoz és tökéletesen elvan velük.

Az orosz gazdaság persze kétségkívül kapna egy lökést amennyiben a Trump adminisztráció könnyítene a szankciókon. A Bloomberg által megkérdezett közgazdászok többsége szerint a rubel 5-10%-ot erősödne ebben az esetben, de nemcsak a rubelre, hanem az orosz GDP-re is hatással lenne a szankciók eltörlése vagy csökkentése. A Nemzetközi Valutaalap 2015-ös számítása szerint a szankciók kezdetben 1-1,5%-kal csökkentették a reál GDP-t, középtávon pedig összességében akár 9%-kal is visszaeshetne a gazdasági teljesítmény.

Forrás: Bloomberg

Forrás: Bloomberg

És mi a helyzet a fogyasztói kereslettel?

A fogyasztói kereslet folyamatos növekedése volt az orosz gazdasági növekedés hajtómotorja évtizedeken keresztül, amelyet a rubel gyengülése és az infláció fojtott meg. Az infláció jelenleg már lassul, hála a szigorúbb politikát szem előtt tartó központi banknak és a Központi Statisztikai Hivatal szerint a kiskereskedelmi eladások csökkenése is megállt, de még fel kell zárkózniuk és a pozitív tartományba kell elmozdulniuk. A Bank of Russia 4 százalékos inflációt vár 2017-re, míg a Bloomberg által megkérdezett közgazdászok szerint a fogyasztói árak növekedése 4,3 százalékra csökken idén.

Forrás: Bloomberg

Forrás: Bloomberg

Milyenek a növekedési előrejelzések a múlthoz képest?

Egyáltalán nem látványosak. Elvira Nabiullina jegybankelnök szerint az országnak szüksége van reformokra, hogy új lehetőségekhez férjen hozzá. Enélkül a növekedés felső határa várhatóan 1,5-2 százalék körül alakul. Ez viszont nem lesz elég Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, aki arra kérte Maxim Oreshkin gazdasági minisztert, hogy készítsen egy tervet a gazdasági növekedés felgyorsítására, amely megfelel a 2019-es globális gazdasági növekedésnek.

orosz statisztika 5

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: Bloomberg/Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »