Irak máris lekerült Trump tiltólistájáról

Irak hétfőn üdvözölte, hogy leveszik Donald Trump amerikai elnök felülvizsgált, a beutazások korlátozására  vonatkozó rendeletében a beutazási tilalommal sújtott országok listájáról.

Bagdad pozitív üzenetnek nevezte ezt, egy olyan időben, amikor amerikai és iraki csapatok vállvetve harcolnak az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel szemben. Szaad al-Hadithi iraki kormányszóvivő szerint a felülvizsgált rendelet azt mutatja, hogy a két ország között valódi partneri kapcsolatok vannak. Ahmed Dzsamal, a bagdadi külügyi tárca szóvivője szerint ez megerősíti Bagdad és Washington stratégiai partnerségét több területen is, a terror elleni küzdelem tükrében.

Az iraki kormány még az előtt adta ki közleményét, hogy Donald Trump amerikai elnök hétfőn áláírta a felülvizsgált rendeletet.

Az új elnöki rendelet szerint a menekültek befogadásának felfüggesztése maximum 120 napra szól, s a már érvényes vízummal és zöldkártyával rendelkezők változatlanul beléphetnek az Egyesült Államokba, vagyis ezeket a korábban visszavont vízumokat továbbra is érvényesnek tekintik.

Törölték azt a korábbi passzust, mely szerint a muszlim országokból menekülni kényszerülő keresztények előnyt élveznek az Egyesült Államokba történő beutazásnál, illetve az új rendelet rendezi a kettős álalmpolgárok beutazását is.

Az eredeti, januárban alkotott rendelet hét – muzulmán többségű – ország állampolgárainak tiltotta meg a beutazást a terrorizmus veszélyére hivatkozva. A listán szereplő országok Irak, Szíria, Irán, Szudán, Líbia, Szomália és Jemen voltak, amerikai bíróságok azonban meggátolták a rendelet végrehajtását.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Sajtóértesülések szerint az amerikai külügyminisztérium és a védelmi tárca nyomására vették le a listáról Irakot. A két tárca ugyanis felhívta a figyelmet Bagdad és Washington szoros együttműködésére az észak-iraki Moszulban a dzsihadisták ellen folyó küzdelemben.

Forrás: MTI / Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »