Most már tényleg hatálytalan a román büntetőjogi rendelet

Megerősítette a bukaresti képviselőház kedden a büntetőjog módosításáról február elsején kiadott, országos tiltakozási hullámot kiváltó sürgősségi kormányrendelet hatálytalanítását.

Miután országszerte félmillió ember vonult utcára a korrupcióellenes harc fékezéseként értelmezett kormányzati döntés ellen, a Sorin Grindeanu vezette szociálliberális kormány maga is hatályon kívül helyezte egy újabb – 14-es sorszámú – rendelettel előző, vitatott intézkedését.

Mivel azonban a kormány sürgősségi rendeleteit utólag a parlamentnek is jóvá kell hagynia, vagy el kell vetnie, a válságot kiváltó 13-as rendeletet – a szenátus után – a képviselőház is elvetette, a 14-est pedig megerősítette. A vitatott kormányrendeletek jogi kálváriája akkor ér véget, ha az államfő kihirdeti a jogszabályokat.

A kormány 13-as sürgősségi rendelete arra hivatkozva enyhített a Btk. korrupcióellenes szigorán, hogy a büntetőjog több cikkelye alkotmányellenesnek bizonyult, és ezeket ki kell javítani. Az ellenzék szerint azonban a kormány olyan rendelkezéseket is “becsempészett” a vitatott rendeletbe, amelyeket semmilyen alkotmánybírósági határozat nem tett szükségessé, viszont akadályozzák a korrupcióval vádolt politikusok felelősségre vonását.

A kormánykoalíciót hátsó szándékokkal gyanúsító ellenzék azért követelte a két rendelet parlamenti procedúrájának összevonását és mielőbbi lezárását, nehogy a bonyolult eljárás valamelyik buktatója – például a 14-es rendelet elleni sikeres alkotmányossági óvás – “felélessze” a 13-as kormányrendelet vitatott rendelkezéseit.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A szociálliberális parlamenti többség pártjai Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök kezdeményezésére engedtek az ellenzéki követelésnek és nagy többséggel megszavazták kedden a 13-as kormányrendelet elvetését, illetve az azt hatálytalanító 14-es rendelet megerősítését. Dragnea azt mondta, hogy inkább még egyszer “megölik” a már amúgy is “halott” 13-as rendeletet a parlamentben, csak legyen már vége a társadalom megosztottságának.

Romániában – egyre csökkenő létszámban de – három hete folyamatosan tüntetők követelik a kormány távozását. A korrupcióellenes jelszavakat hangoztató tüntetők szerint a Grindeanu-kormány eljátszotta hitelét, és a kabinetet háttérből irányító Dragneának is távoznia kell, és úgy vélik, a szociáldemokratáknak “tiszta” emberekkel kell új kormányt alakítaniuk.

A kormánykoalíció egyes vezető politikusai azonban a titkosszolgálatok és a korrupcióellenes ügyészség manipulációjának tulajdonítják a választások után alig másfél hónappal kirobbant elégedetlenségi hullámot, és azt állítják, hogy Romániában a legitim parlamenttől és kormánytól próbálják átvenni a politikai hatalmat olyan gyanúsan homályos erők, amelyek semmilyen választói felhatalmazással nem rendelkeznek.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

cdu-csu-spd

Újra a nagykoalíciónak áll a zászló Németországban

Egyre többen állnak ki a nagykoalíció folytatása mellett a Német Szociáldemokrata Pártban, hangsúlyozva, hogy az úgynevezett Jamaica-koalícióról szóló tárgyalások kudarca új helyzetet teremtett, amelyben már nem lehet elutasítani a kormányzást az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió és testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió szövetségével.

Read More »
epa06307554 A handout photo made available by Dalai Nohra  shows Lebanese Prime Minister Saad Hariri speaks During a conference under slogan Together against piracy' in Beirut, Lebanon, 03 November 2017 (Issued 04 November 2017). Hariri announced on 04 Novermber 2017 that he resigns from the Prime Minister's office. According to media reports, Hariri said that the current political climate reminds him with the time before the assassination of his father, former Lebanese Prime Minister Rafic Hariri, and he also mentioned Iran's influence in his country, and the region. Hariri came into office for his second term on 18 December 2017.  EPA/DALATI NOHRA HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Egyelőre tisztségében marad a libanoni kormányfő

A hazájába két és fél hetes távollét után visszatérő Szaad Haríri libanoni miniszterelnök a tévében közvetített nyilatkozatában elmondta, benyújtotta hivatalos lemondását Michel Aun köztársasági elnöknek, aki nyomatékosan javasolta, várjon vele, engedjen teret a lemondás okairól és politikai hátteréről folytatandó párbeszédnek. Hozzátette, hogy elfogadja az elnök javaslatát.

Read More »