Felfüggesztették Aleppó evakuálását, teljes a káosz

Leállították a lázadók és a civilek kimenekítését pénteken Kelet-Aleppóból – állítja több forrás.

A szíriai kormányerőkkel szövetséges Hezbollah libanoni síita szervezet hírszolgáltató médiuma az állítja, hogy tüntetők zárták le azt az utat, amelyen a lázadókat és a civileket menekítik ki a felkelők kezén lévő Idlíb tartományba, mert követelik, hogy az aleppói evakuálással párhuzamosan menekítsék ki két idlíbi síita falu – Fúa és Kefraja – lakóit.

Irán követelte először még szerdán, hogy menekítsék ki a két falu lakóit, mert a településeket ostromolják a szunnita lázadók. A Reuters helyszíni tudósítója idéz egy aleppói szemtanút, aki megerősítette, hogy tüntetés zajlik a szóban forgó úton.

Az AFP hírügynökség egy szíriai biztonsági forrásra hivatkozva azt jelentette, hogy a kormányerők állították le az evakuálást, mert “egyes fegyveresek nem tartották tiszteletben a kiürítésről szóló megállapodást”. A tárgyalásokhoz közel álló egyik forrás szerint egyes fegyveresek túszaikkal együtt hagyták el Kelet-Aleppót, a hadsereg ezért állította le az evakuálást.

Péntek délelőtt robbanásokat és lövéseket is lehetett hallani Ramussza negyedből, ahol az evakuálási művelet zajlott, majd mentőautók és utas nélküli buszok hagyták el a negyedet. A szíriai állami tévé szerint lázadók rálőttek a buszokra.

Kelet-Aleppó evakuálása csütörtökön kezdődött meg, azt követően, hogy – orosz közlés szerint – az utolsó felkelőket is kiverték a városból. A mentőautókból és buszokból álló konvojt az Orosz Megbékélési Központ tisztjei és a Vöröskereszt képviselői kísérik.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

csehorszag

Babis a szociáldemokraták felé kacsintgat

A csehországi kormányalakítási tárgyalásokon jelenleg az "egyetlen asztalon lévő változat" az ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) alakította kormány, amelyet a kommunisták támogatnának - jelentette ki Andrej Babis ügyvezető miniszterelnök szerdán, miután tárgyalt Jan Hamácekkel, a szociáldemokraták vasárnap megválasztott új elnökével.

Read More »