Franciaország kártérítést kér az autógyártóktól

Franciaország kártérítést kérhet azoktól autógyártóktól, melyeknek járművei messze meghaladják a megengedett szén-dioxid kibocsátást – jelentette ki Christian Eckert francia költségvetési miniszter szerdán.

Eckert a törvényhozókat célozta meg az országgyűlésen és elmondta, hogy a kormány „elvesztett adóbevételek” beszedésére készül az autógyártóktól, mivel azoknak szigorúbb „zöld szankcióknak” kellett volna megfelelniük, mikor eladták az autóikat. Az egy évvel ezelőtti dízelbotrány – mikor a Volkswagen beismerte, hogy elcsalta a nitrogén-oxid-kibocsátást mérő teszteket azzal, hogy károsanyag-kibocsátási adatokat meghamisító szoftvert szerelt a járművekbe – további iparági vizsgálatokhoz vezetett több országban, köztük Franciaországban is.

Amellett, hogy a nitrogén-oxid több esetben messze meghaladja a „normális” értéket, a vizsgálatok kimutatták, hogy sok modell esetében hatalmas szakadék van a szén-dioxid kibocsátás és a tényleges üzemanyag-hatékonyság között. Franciaország bónusz-malusz rendszere lehetővé teszi, hogy az alacsonyabb szén-dioxid kibocsátással és üzemanyag-fogyasztással rendelkező autók értékesítési támogatásban részesülhessenek abból a büntetésből, amit a „kevésbé gazdaságos” járművek gyártóira kiszabnak.

„Nem lesz semmiféle engedékenység” – mondta Eckert szerdán. A költségvetési miniszter azt is bejelentette, hogy szeretnék, ha minél többen gyártanának elektromos autókat és ezért fokozatosan megvonják majd az adókedvezményeket a dízelüzemű járművek gyártóitól.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNBC

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »