Börtönben vagy egyetemen több a fekete?

Új megvilágításba helyezi egy washingtoni kutató az afroamerikaiakkal kapcsolatosan gyakran emlegetett vélekedést, miszerint többen lennének börtönben, mint egyetemen.

Közismert állítás, hogy az Egyesült Államokban több afroamerikai van börtönben, mint egyetemen. A közelmúltban azonban felvetődött a kérdés, igaz-e ez mai viszonylatokban, illetve igaz volt-e valaha?

Az eredeti állítás a The Justice Policy Institute egy 2002-es tanulmányában hangzott el.

Ivory Toldson, a washingtoni Howard Egyetem docense szerint statisztikai elemzésekkel alátámasztható a fent említett megállapítás helytelensége. Analízise szerint 2009-ben 600000-rel több afroamerikai férfi rendelkezett felsőoktatási hallgatói jogviszonnyal, mint ahányan börtönbüntetésüket töltötték.

Kimutatta, hogy a több mint egy évtizede készült riport megkérdőjelezhető adatokat tartalmaz, mellyel hamis mítoszt teremtettek, ami negatív hatással volt az afroamerikai fiatalokra. Toldson vizsgálódása alapján megállapította, 2011-ben 4503 felsőoktatási intézmény jelezte, hogy legalább egy afroamerikai férfi diákkal bír, míg az eredeti tanulmány által használt 2001-es adatok szerint 2734 intézmény tette ugyanezt, ezért Toldson szerint nem tekinthető reprezentatívnak a felmérés, sőt hibás általánosításhoz vezetett a pontatlanság. 

Az afroamerikaiak az Egyesült Államokban börtönben lévők 40%-át teszik ki, az egész népességnek viszont csak a 12%-át, amely a büntetés-végrehajtásban magas reprezentáltságot eredményez.


Toldson megállapítása nem általánosan elfogadott, a The Justice Policy Institute kitart az eredeti riport lényegi igaza mellett, elismerve, hogy a kutatás korlátozott adatokon alapult, mivel a felmérésben nem vett részt az ország összes felsőoktatási intézménye. Céljuk a figyelemfelkeltés volt, a legtöbbekben azonban csak egy sor maradt meg, amely végül a leggyakrabban az afroamerikaiakra alkalmazott (valószínűleg hibás) klisévé vált.

Haszonits Eszter

Friss hírek