Oroszország az ukrajnai inváziót dicsőítő tankönyvet adott ki

Moszkva új történelemtankönyveket mutatott be, amelyek Oroszország ukrajnai invázióját kívánják igazolni. A könyv kiadását a szeptemberi iskolakezdéshez időzítették, így a most 17 éves korosztály már a friss tananyagot sajátíthatja el. 

A Kreml Vlagyimir Putyin vezetése alatt egyre szorosabbra vonta az iskolai történelmi narratíva feletti ellenőrzést – ez a tendencia pedig hatalmas mértékben felgyorsult, mióta az elnök 2022-ben teljes körű háborút indított Ukrajna ellen. Ukrajna lerohanását – amelyet a Kreml „különleges katonai műveletnek” nevez – egyre inkább Moszkva történelmi küldetésének részeként mutatják be az orosz fiataloknak.

Kravcsov azt is elmondta, hogy a könyvet „alig öt hónap alatt” írták meg, és az „ukrajnai különleges katonai művelet” befejezése után, a győzelmet követően további kiegészítésekkel bővítik majd a kiadványt.

A könyv jelenlegi formájában az 1945-től a 21. századig terjedő időszakot öleli fel, és Szergej Kravcsov oktatási miniszter szerint szeptember 1-jén már minden iskolában ott lesz.

Vlagyimir Medinszkij elnöki tanácsadó is dicsérte a könyv gyors elkészítését.

„Ilyen rövid idő alatt még soha nem készült ilyen tankönyv hazánkban” – mondta, és hozzátette, hogy a tankönyv „az állam álláspontját” mutatja be.

Medinszkij azzal dicsekedett, hogy a könyv átírta a múlt történelmét.

„Teljesen átírtuk a ’70-es, ’80-as’, ’90-es’ és ‘2000-es évek’ fejezeteket. Egy új szakaszt adtunk hozzá 2014-től napjainkig, beleértve a különleges katonai műveletet is” – mondta.

A könyvben szerepelnek olyan részek, mely szerint az orosz katonák „megmentették a békét” 2014-ben, amikor Moszkva elcsatolta a Krím félszigetet Ukrajnától, az országot többször is „náci államnak” bélyegezve. Elítéli a nyugati szankciókat is, rosszabbnak minősítve őket, mint Napóleon tevékenységét, aki 1812-ben Oroszország ellen vonult.

Az új történelemkönyv azt is megállapítja, hogy a Nyugat fő célja az, hogy destabilizálja a helyzetet Oroszországon belül, és Moszkvát a nyugati agresszió áldozatának állítja be, amely a puszta létéért küzd.

Az ukrajnai háború eredetének leírásakor a könyv Putyint idézi, aki többször is azt állította, hogy az ukrajnai inváziós háború azért indult, hogy „véget vessen a nyugat által kirobbantott harcoknak”. A történelemkönyv Ukrajnát „mesterséges államnak” nevezi, és Putyin hosszú esszéjét idézi az oroszok és ukránok történelmi egységéről, amely szerint „Oroszországot valójában kirabolták”, amikor Ukrajna 1991-ben elnyerte függetlenségét.

A teljes cikk a The Guardian oldalán, angol nyelven olvasható.

Forrás: The Guardian

Hozzászólások ()

Friss hírek

Nagy Márton szerint nem lesz új bankadó

A bankszektorban extraprofit képződik, ami miatt indokolható lenne az eddigieknél nagyobb extraprofitadó kivetése, új bankadó bevezetése. Erre a pénzre viszont jelenleg a gazdaságnak nagyobb szüksége van, mint a költségvetésnek, emiatt a kormány azt várja el a bankoktól, hogy nagyobb erőfeszítéseket tegyenek a hitelezés helyreállítása érdekében.

Read More »

Szeptemberben is gyenge a német üzleti környezet

Az ifo konjunktúraindex szeptemberben a várt 85,2 pontnál jobb lett ugyan, 85,7 pont, de így is elmaradt az előző havi 85,8 ponttól. A csökkenés elsősorban az aktuális üzleti környezet romló megítélésének tulajdonítható, miközben a kilátások megítélése kevésbé bizonyult borúlátónak, mint az előző hónapban.

Read More »