Oroszország az ukrajnai inváziót dicsőítő tankönyvet adott ki

Moszkva új történelemtankönyveket mutatott be, amelyek Oroszország ukrajnai invázióját kívánják igazolni. A könyv kiadását a szeptemberi iskolakezdéshez időzítették, így a most 17 éves korosztály már a friss tananyagot sajátíthatja el. 

A Kreml Vlagyimir Putyin vezetése alatt egyre szorosabbra vonta az iskolai történelmi narratíva feletti ellenőrzést – ez a tendencia pedig hatalmas mértékben felgyorsult, mióta az elnök 2022-ben teljes körű háborút indított Ukrajna ellen. Ukrajna lerohanását – amelyet a Kreml „különleges katonai műveletnek” nevez – egyre inkább Moszkva történelmi küldetésének részeként mutatják be az orosz fiataloknak.

Kravcsov azt is elmondta, hogy a könyvet „alig öt hónap alatt” írták meg, és az „ukrajnai különleges katonai művelet” befejezése után, a győzelmet követően további kiegészítésekkel bővítik majd a kiadványt.

A könyv jelenlegi formájában az 1945-től a 21. századig terjedő időszakot öleli fel, és Szergej Kravcsov oktatási miniszter szerint szeptember 1-jén már minden iskolában ott lesz.

Vlagyimir Medinszkij elnöki tanácsadó is dicsérte a könyv gyors elkészítését.

„Ilyen rövid idő alatt még soha nem készült ilyen tankönyv hazánkban” – mondta, és hozzátette, hogy a tankönyv „az állam álláspontját” mutatja be.

Medinszkij azzal dicsekedett, hogy a könyv átírta a múlt történelmét.

„Teljesen átírtuk a ’70-es, ’80-as’, ’90-es’ és ‘2000-es évek’ fejezeteket. Egy új szakaszt adtunk hozzá 2014-től napjainkig, beleértve a különleges katonai műveletet is” – mondta.

A könyvben szerepelnek olyan részek, mely szerint az orosz katonák „megmentették a békét” 2014-ben, amikor Moszkva elcsatolta a Krím félszigetet Ukrajnától, az országot többször is „náci államnak” bélyegezve. Elítéli a nyugati szankciókat is, rosszabbnak minősítve őket, mint Napóleon tevékenységét, aki 1812-ben Oroszország ellen vonult.

Az új történelemkönyv azt is megállapítja, hogy a Nyugat fő célja az, hogy destabilizálja a helyzetet Oroszországon belül, és Moszkvát a nyugati agresszió áldozatának állítja be, amely a puszta létéért küzd.

Az ukrajnai háború eredetének leírásakor a könyv Putyint idézi, aki többször is azt állította, hogy az ukrajnai inváziós háború azért indult, hogy „véget vessen a nyugat által kirobbantott harcoknak”. A történelemkönyv Ukrajnát „mesterséges államnak” nevezi, és Putyin hosszú esszéjét idézi az oroszok és ukránok történelmi egységéről, amely szerint „Oroszországot valójában kirabolták”, amikor Ukrajna 1991-ben elnyerte függetlenségét.

A teljes cikk a The Guardian oldalán, angol nyelven olvasható.

Forrás: The Guardian

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »