Milyen legyen az akvárium hőmérséklete télen? (x)

Az akváriumban tartott halak többsége melegvízi faj, így 20-27 Celsius-fok közötti vizet igényelnek. Nyáron ezt különösebb erőfeszítés nélkül lehet nekik biztosítani, de mi a helyzet akkor, ha beköszönt a hideg évszak? 

Bizony ilyenkor az akvárium vize is kihűlhet, ami a halak megbetegedéséhez vezethet.

Mi az ideális hőmérséklet az akváriumban?

Ez attól függ, hogy pontosan milyen halakat tartasz benne, hisz minden fajnál meghatározott, hogy az egyedek milyen hőfokú vízben érzik jól magukat. A cápamárna számára például a 22-28 °C, a serpalazacnak a 20-24 °C, az anci halnak 22-27 °C, a sziámi harcoshalnak pedig 25-28 °C az ideális hőmérséklet.

Ezektől az ajánlott hőmérsékletektől maximum 1-2 fokkal tanácsos eltérni, ha ennél nagyobb a differencia, az már káros lehet a halak számára. Nyáron mindez nem is okoz gondot, télen viszont annál inkább.

Sokan eleve nem szeretik túlságosan felfűteni a lakást, inkább felhúznak egy pulóvert és 20 fokon tartják a benti hőmérsékletet, éjszaka pedig ennél is hűvösebben. Mások pedig lejjebb veszik a fűtést, amikor napközben nincsenek otthon, hogy ezzel is spóroljanak a rezsiszámlán. A szoba alacsony hőmérséklete miatt azonban a víz is hűlni kezd. Ez főleg a melegebb vizet igénylő halak esetén jelent gondot, mint például a sziámi harcoshalnál.

Hogyan tartható optimális szinten az akvárium hőmérséklete?

A legegyszerűbb módszer természetesen az, ha jól befűtöd azt a szobát, ahol az akvárium található. De vigyázz! Nem azt mondtuk, hogy a legolcsóbb, hanem azt, hogy a legegyszerűbb.

Ha folyamatosan legalább 23-24 °C-on tartod a helyiség hőmérsékletét, az bizony meg fog látszani a számlákon is, pláne akkor, ha a szigetelés nem a legjobb.

Ha téged nem zavar a hűvösebb szoba, akkor melegítsd csak az akváriumot! Természetesen nem úgy, hogy átköltözteted a radiátor közvetlen közelébe, hanem szerelj be egy akváriumfűtőt, amit például a Petguru akvarisztikai termékei között is megtalálsz.

Ezt az eszközt egyszerűen telepítheted az akváriumba, beállítod rajta a kívánt hőmérsékletet, a készülék pedig felfűti és egyenletesen tartja a víz hőfokát. Mivel a szűrőnek és a levegőztetőnek köszönhetően a víz folyamatosan áramlik, így a vízmelegítő a vízmennyiséghez megfelelő teljesítmény esetén az egész akváriumban egyforma hőmérsékletű vizet biztosít. Az a lényeg, hogy ahány literes az akvárium, körülbelül annyi wattos fűtőt kell beszerezned. Tehát egy 54 literesbe egy 50 wattos dukál.

Miből veheted észre, ha baj van?

Bármilyen furcsának tűnik, a halak is képesek megfázni, ha túlságosan hideg a vizük. Különösen azok a trópusi fajok, amelyek a melegebb környezetet igénylik. Hogyha a halak fáznak, arra az alábbi jelek utalnak:

  • Kevesebb mozgás, lassabb úszás
  • Étvágytalanság
  • Uszonyok összetapadása
  • A testük halványabb színű lesz
  • Szinte csak a lámpa, vagy a vízmelegítő közelében tartózkodnak
  • Szürkés és fehéres hártya jelenik meg a testükön

Hogyha ezeket tapasztalod, akkor mielőbb kezdd el felfűteni a vizet a halaid számára ideális hőmérsékletűre!

A téli időszakban emellett a vízcsere során is óvatosnak kell lenni. Soha ne tölts az akváriumba hideg vizet! A friss víz legyen ugyanolyan hőmérsékletű, mint az akváriumban lévő, maximum 2-3 fokkal hidegebb.

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek