Az USA újabb csapatnövelést tervez a Közel-Keleten

Washington várhatóan több katonát küld a közel-keleti térségbe – jelentette ki John Rood, az amerikai védelmi tárca miniszterhelyettese csütörtökön a szenátusban.

Rood a szenátus fegyveres ügyekkel foglalkozó bizottsága előtt fejtette ki, hogy az Irán jelentette fenyegetés ellensúlyozására az amerikai erők vezetése fontolgatja több katona térségbe vezénylését. Elmondta, hogy az Egyesült Államok idén már eddig is 14 ezer emberrel növelte a térségben szolgálatot teljesítő katonáinak számát, de várhatóan újabb kontingens indul útnak. Konkrét adatokról azonban nem beszélt.

„Még nem született döntés” – válaszolta Rood Marsha Blackburn republikánus politikus kérdésére. Hozzáfűzte, hogy „óvatos lépésről” lesz szó, majd hangsúlyozta: „célunk Irán elrettentése az agressziótól”.

A The Wall Street Journal című lap meg nem nevezett kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva még szerdán arról adott hírt, hogy a Pentagon mintegy 14 ezer katona térségbe küldését fontolgatja, s a döntés várhatóan még az idén megszületik az ügyben. A Pentagon szóvivője aznap egy sor Twitter-bejegyzésben cáfolta az információt. Csütörtökön John Rood szintén tévesnek minősítette az adatokat.

Jelenleg 60-80 ezer amerikai katona állomásozik a Közel-Keleten és Afganisztánban. A Pentagon májustól 14 ezer katonát küldött a térségbe, azt követően, hogy olajszállító teherhajókat és olajipari létesítményeket értek támadások, amelyekért Iránt tették felelőssé.

Megerősíthetik az amerikai katonai jelenlétet a Közel-Keleten

Washington csapatokat csoportosít át a Perzsa-öbölbe

Forrás: MTI

Friss hírek