Jót tesz a dollárnak a Brexit és az EB vitája az olaszokkal

Tizenhat havi csúcsra erősödött a dollár hétfőn, ahogy a befektetők a decemberi amerikai kamatemelésre készülnek, Európában pedig a politikai kockázatok nyomás alatt tartják az eurót és az angol fontot.

Az eurót eddigi napi mélypontján 0,70 százalékos mínuszban, 1,1240 dolláron jegyezték, ami 2017 júniusa óta a leggyengébb árfolyam. Az angol font árfolyama több mint 1 százalékkal 1,2827 dollárra gyengült, mivel a befektetők egyre jobban tartanak attól, hogy Nagy-Britannia rendezetlen módon, vagyis a kilépés feltételrendszeréről szóló megállapodás nélkül távozik az Európai Unióból.

A közös európai fizetőeszköz erősen megsínylette az Olaszország és az Európai Bizottság közötti vitát, amely a 2019-es költségvetési terv miatt robbant ki. Az Európai Bizottság október végén visszautasította az olasz büdzsétervezetet, és november 13-áig adott időt annak módosítására, hogy megfeleljen a korábbi uniós ajánlásoknak és a római kötelezettségvállalásoknak.

Az aggodalmakat tovább fokozta az olasz bankszektor gyengesége. Hétfőn például felfüggesztették a Carige bank részvényeinek tőzsdei kereskedését, miután sajtóhírek szerint 400 millió euróra lenne szüksége tőkehiányának pótlására.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A dollár mindemellett jelentősen erősödött azután, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve a múlt héten megerősítette eddigi irányvonalának, azaz a monetáris politika fokozatos szigorításának folytatását. Piaci várakozások szerint a Fed idén még egyszer – decemberben -, jövőre pedig háromszor emel kamatot. A dollárt támogatja az amerikai gazdaság robusztus teljesítménye is.

Az európai problémák az amerikai-kínai kereskedelmi feszültségekkel és a gyenge kínai gazdasági adatokkal párosulva ugyancsak abba az irányba tolták a befektetőket, hogy dollárvásárlásra csoportosítsák át tőkéjük egy részét. Az euróra nehezedő eladási nyomást továbbá az is fokozza, hogy miközben az amerikai gazdaság erős, az euróövezet teljesítménye gyengül.

A japán jennel szemben a dollár 0,3 százalékkal erősödött, a 114,11 jenes árfolyam október 4-e óta a legerősebb szint. A dollárt a két ország monetáris politikájának divergenciája támogatja, hiszen a japán jegybank várhatóan még jó ideig fenntartja rendkívül laza monetáris politikáját, miközben a Federal Reserve tovább halad a szigorítás útján.

Forrás: MTI/Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek

Még mindig a Fed döntéseit emésztik a piacok

Pici elmozdulásokkal, vegyesen nyithatnak a főbb nyugat-európai értéktőzsdék pénteken. Nem várható olyan adat vagy esemény, amely új irányt diktálhatna a piacoknak, miután az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve hangnemének szigorodása meglepetést okozott a hét második felében.

Read More »