A kamatemelés mellett döntött a Fed

Huszonöt bázisponttal 1,50 százalékra emelte az irányadó kamatot az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbank-rendszer, a Federal Reserve (Fed) monetáris politikai döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) szerdán. A döntés megfelelt a piaci várakozásoknak.

A Fed három újabb kamatemelést helyezett kilátásba 2018-ra és 2019-re, amíg a kamatszint el nem éri a 2,8 százalékot. Ebben nem volt eltérés a legutóbbi, szeptemberi gazdasági előrejelzéséhez képest. Ami viszont változott, hogy a Fed gyorsabb gazdasági növekedést vár és kisebb munkanélküliséget.

A Fed szerdán azt közölte, hogy szeptemberi várakozásához képest a jövő évi GDP-növekedési várakozását 2,1 százalékról 2,5 százalékra, a munkanélküliségi rátával kapcsolatos becslését pedig 4,1 százalékról 3,9 százalékra változtatta. A bank inflációs célja nem változott, 2 százalék maradt.

A piaci szereplőket nem érte váratlanul a szerdai kamatemelés. Az e mellett szóló érveket erősítette a Federal Reserve november végén kiadott gazdasági helyzetértékelése, a Bézs Könyv, amely az inflációs nyomás erősödésének jeleiről számolt be.

Helyzetelemzésében a Fed az idén már megszokott módon a legutóbbi, az október első hetétől november közepéig tartó időszakra vonatkozóan is a „szerény vagy mérsékelt” szóhasználattal jellemezte a gazdasági növekedés ütemét.

Változott azonban a Fed inflációs kilátásokról alkotott megítélése. Azt közölte ugyanis, hogy fokozódott az inflációs nyomás a legutóbbi felmérés óta. Ennek okát az elemzés készítői elsősorban az építőipari alapanyagok árának emelkedésében, valamint a közlekedési és feldolgozóipari ágazatok beszerzési költségeinek növekedésében vélték felismerni, amit sok esetben már a fogyasztókra is áthárítottak.

Az inflációs nyomás fokozódására tett utalás lényeges változást jelent a Bézs Könyvek idei sorozatában, hiszen a korábbi felmérésekben rendszerint alacsony, az inflációs cél elérését megnehezítő gyenge áremelkedési dinamikát állapított meg a Fed elemzése.

A szerdán ismertetett adat szerint gyorsult az amerikai fogyasztói áremelkedés novemberben. A havi szintű fogyasztói áremelkedés 0,4 százalék volt novemberben az októberi 0,1 százalék után. Az éves szintű infláció 2,2 százalék volt, az októberi 2 százalékot követően.

A Fed idén eddig kétszer, legutóbb június 14-én, azt megelőzően pedig március 15-én emelte az alapkamatot, rendre 25 bázisponttal. Tavaly decemberben a Fed szintén 25 bázisponttal 0,75 százalékra növelte az alapkamatot, ami az első kamatemelés volt egyéves szünet után, azután, hogy a gazdaságösztönző céllal közel tíz évig folytatott zérókamat-politika után 2015 decemberében elindította a kamatemelési ciklust.

Kapcsolódó cikkünk: Kamatot emelhet szerdán a Fed

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »