Súlyos büntetést is kaphatna Robert Fico a menekültek ellen tett kijelentéseiért

Az ügyvédek szerint Robert Ficót megbüntethetnék azokért a kijelentéseiért, miszerint meg kell gátolni az „egységes moszlim közösségek“ kialakulását, mivel „nem szeretnénk, ha valaki zaklatná asszonyainkat a köztereken“.

Jozef Dobrovič ügyvéd szerint a miniszterelnök kijelentései egy etnikai csoport jogainak az alábecsüléseként és korlátozásaként hangzottak. „Teoretikusan lehetséges volna Fico megbüntetése“ – mondta Dobrovič.

Fico csütörtökön beszélt az egységes moszlim közösség kialakulásának a megakadályozásáról, mikor a menekültek elleni szigorúbb politikát mutatta be. A miniszterelnök ezzel a Kölnben történt esetre reagált, ahol szilveszterkor több nőt is megerőszakoltak a menekültek.

Peter Kováč büntetőjogi docens szerint a kormányfő ellen vádat lehet emelni, ugyanis rá nem vonatkozik semmilyen kivételezés. „Sőt a miniszterelnökre még súlyosabb büntetést is ki lehetne szabni, ugyanis kijelentéseit a nyilvánosság előtt köztisztviselőként hangoztatta. Ebben az esetben a büntetés mértéke 2-6 éves szabadságvesztésnek felel meg“ – mondta Dobrovič.

„A régebbi tapasztalatokból kiindulva azonban feltételezem, hogy ha valaki tenne is feljelentést, akkor jelentős problémák adódnának az illetékes dokumentumok eljuttatásában a kormányfőnek“ – tette hozzá Kováč, aki ezzel arra utalt, hogy a Bazini Járásbíróság egy éven keresztül nem tudta kézbesíteni Robert Ficónak a tárgyalásról szóló iratokat, mivel nem találták a pontos lakcímét. Ez még 2011-ben történt, mikor Iveta Radičová becsületsértésért tett feljelentést.

Paraméter.sk

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »