Súlyos büntetést is kaphatna Robert Fico a menekültek ellen tett kijelentéseiért

Az ügyvédek szerint Robert Ficót megbüntethetnék azokért a kijelentéseiért, miszerint meg kell gátolni az „egységes moszlim közösségek“ kialakulását, mivel „nem szeretnénk, ha valaki zaklatná asszonyainkat a köztereken“.

Jozef Dobrovič ügyvéd szerint a miniszterelnök kijelentései egy etnikai csoport jogainak az alábecsüléseként és korlátozásaként hangzottak. „Teoretikusan lehetséges volna Fico megbüntetése“ – mondta Dobrovič.

Fico csütörtökön beszélt az egységes moszlim közösség kialakulásának a megakadályozásáról, mikor a menekültek elleni szigorúbb politikát mutatta be. A miniszterelnök ezzel a Kölnben történt esetre reagált, ahol szilveszterkor több nőt is megerőszakoltak a menekültek.

Peter Kováč büntetőjogi docens szerint a kormányfő ellen vádat lehet emelni, ugyanis rá nem vonatkozik semmilyen kivételezés. „Sőt a miniszterelnökre még súlyosabb büntetést is ki lehetne szabni, ugyanis kijelentéseit a nyilvánosság előtt köztisztviselőként hangoztatta. Ebben az esetben a büntetés mértéke 2-6 éves szabadságvesztésnek felel meg“ – mondta Dobrovič.

„A régebbi tapasztalatokból kiindulva azonban feltételezem, hogy ha valaki tenne is feljelentést, akkor jelentős problémák adódnának az illetékes dokumentumok eljuttatásában a kormányfőnek“ – tette hozzá Kováč, aki ezzel arra utalt, hogy a Bazini Járásbíróság egy éven keresztül nem tudta kézbesíteni Robert Ficónak a tárgyalásról szóló iratokat, mivel nem találták a pontos lakcímét. Ez még 2011-ben történt, mikor Iveta Radičová becsületsértésért tett feljelentést.

Paraméter.sk

Felkapott hírek

Friss hírek

Elítélték Sarkozyt, de nem kell börtönbe vonulnia

A volt köztársasági elnököt azzal vádolták, hogy meg akart vesztegetni egy magas rangú bírót információkért cserébe. Nicolas Sarkozynek azonban nem kell börtönbe vonulnia, egyrészt fellebbezhet az ítélet ellen, másrészt kérheti, hogy háziőrizetben, elektromos karpereccel töltse le büntetését.

Read More »