Harcolnia kell Oroszországnak a nyersanyagokért?

Egyre több ország döbben rá, hogy a Föld nyersanyagkészlete egyre szűkösebb és nem mindenkinek juthat belőle egyenlő módon. A jelenlegi nagyhatalmak gazdasági és fejlettségi lépéselőnyeiket kihasználva igyekeznek az értékes lelőhelyeket mielőbb saját felügyeletük alá hajtani – nyilatkozta Valerij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkarának vezetője.

Elképzelhető, hogy Oroszországnak katonai összetűzésekkel kell szembenéznie a jövőben, mivel az elkövetkezendő két évtizedben a világhatalmak nagy versengésben lesznek az energiaforrásokért. 2030-ig „a létező és lehetséges fenyegetések rendkívüli mértékben fognak gyarapodni” – idézi Geraszimovot az Interfax orosz hírügynökség. A világ vezető hatalmai hamarosan szűkösen lesznek üzemanyagból, energiából, munkaerőből, valamint új piacokból, ahol a termékeiket el tudnák adni és ezért némely ország katonai erőket fog bevetni.

Geraszimov hozzátette, hogy a harcok a klasszikus küzdőterekről (vízi és szárazföldi területek) áttevődnek új területekre, az űrbe, valamint az információszerzés területére. Az észak-afrikai és a közel-keleti konfliktusos zónák a katonai erők ilyen változását mutatják.

A nem katonai jellegű eszközök térnyerése egyre nagyobb, ide tartozik az információs háború, a titkos küldetések és a „tiltakozáshajlama a tömegnek”, melyek gyakran sokkal hatékonyabbak, mint a hagyományos katonai beavatkozás – idézi Geraszimovot a Russia Today orosz hírcsatorna. E kihívások tudatában Oroszországnak elengedhetetlen a csúcstechnológiájú fegyverek birtoklása.

2015-re a modern fegyverek- és katonai felszerelés aránya az orosz fegyveres erőknél legalább 30 százalék lesz. 2020 környékére az összes irányított rakétaosztag Iskander harcászati rakétarendszerrel lesz ellátva.

Erdélyhegyi Dániel

Friss hírek

Érdemes drága kerti bútorra költeni? (x)

Amikor a kültér berendezéséről van szó, a fő szempont elsősorban az esztétikum és a kényelem. Pedig a kerti garnitúrák kiválasztása egyben jelentős pénzügyi döntés. Ha szem előtt tartjuk, hogy egy bútorszett hosszú éveken át szolgálja a családunkat, emellett növelheti ingatlanunk piaci értékét, jó úton járunk.

Read More »