Brazíliai magyar befektetési lehetőségekről tárgyalt a házelnök

A brazíliai magyar befektetési lehetőségekről, valamint a Brazília és Magyarország közötti kulturális, tudományos kapcsolatok fejlesztési lehetőségeiről tárgyalt pénteken Budapesten Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Sao Paulo-i Iparszövetség elnökével.

Paulo Skaf a megbeszélés után az MTI-nek hangsúlyozta: november elején magyar-brazil üzleti fórumot rendeznek Sao Paulóban, amelynek célja a kereskedelmi kapcsolatok erősítése, és a kétoldalú befektetések ösztönzése. Hozzáfűzte, a pénteki találkozón Kövér László azt kérte, segítsék a magyar cégek bekapcsolódását a brazíliai infrastrukturális beruházásokba.

Az iparszövetség elnöke kiemelte: mindent megtesznek azért, hogy a magyar cégek Brazíliában piacra jussanak.

Kövér László hangsúlyozta: Brazília kihasználatlan lehetőség a magyar gazdaságpolitika számára, ugyanakkor világgazdasági súlyánál fogva megkerülhetetlen terület, így a kormány célja a befektetéseket megkönnyítő infrastruktúra kiépítése. Sao Paulo tartomány kiemelkedik a gazdasági teljesítmény szempontjából, így célszerű lehet ide összpontosítani a magyar beruházásokat, különös tekintettel arra, hogy az országban a legnagyobb magyar közösség is ide koncentrálódik – mondta a házelnök.

Kifejtette: a kormány konzuli irodát nyitott Sao Paulóban, és reméli, hogy a gazdasági válság enyhülésével, és a pénzügyi lehetőségek bővülésével vissza tudja építeni azt a politikai infrastruktúrát Sao Paulóban, ami ahhoz szükséges, hogy az állam tudja segíteni a vállalkozások megtelepedését.

A jogi hátteret minisztériumok közötti megállapodásokkal kell megteremteni, másrészt pedig kiemelten fontos az információszerzés elősegítése – mondta a házelnök. Hozzátette: a két ország közötti kapcsolatokat a lehető legösszetettebbé kell tenni, és a gazdasági kérdések mellett a politikai együttműködésre is koncentrálni kell.Kövér László elmondta, hogy Paulo Skaf találkozik Szijjártó Péterrel, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkárával, valamint Szatmáry Kristóffal, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkárával.

Paulo Skaf elmondta: Kövér László tavaly októberi, Sao Paulo-i látogatása – amelynek viszonzására érkezett most Budapestre – mérföldkő volt a két ország közötti kapcsolatépítésben.

Kifejtette: a tudományok határok nélkül című program keretében – amely a brazil kormány ösztöndíjas programja – magyar egyetemeken tanulhatnak majd brazil hallgatók 2013-tól, ez nagy elismerés Brazíliától Magyarországnak, ahol kiváló az oktatás minősége. Az elnök a két ország közötti sport- és kulturális kapcsolatok erősítéséről is egyeztetett – jelezte Paulo Skaf.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi adatai szerint az idei első félévben a Brazíliából történő import 18,8 milliárd forint volt – az előző év azonos időszakához képest több mint 68 százalékkal nőtt -, míg a magyar export 34,1 milliárd forint volt, 65,6 százalékkal nőtt 2011 első hat hónapjához képest.

MTI

Friss hírek