Az orosz ortodox egyház szakít a konstantinápolyi patriarchátussal

Az ukrajnai ortodox egyház státuszáról folytatott jogvita nyomán megszakítja kapcsolatait a konstantinápolyi patriarkátussal az orosz ortodox egyház, amelynek szinódusa hétfői minszki tanácskozásán lehetetlennek minősítette az eucharisztikus kapcsolatok folytatását.

Döntését az orosz ortodox egyház arra válaszul hozta meg, hogy a konstantinápolyi ökumenikus patriarchátus szinódusa a múlt héten de facto elismerte az ukrán ortodox egyház autokefáliáját (önállóságát). A tanácskozás egyebek között érvénytelennek minősítette azt az átkot, amit a moszkvai patriarchátus mondott ki két általa szakadárnak tekintett ukrán egyházi vezetőre, és bejelentette szándékát, hogy a kijevi főegyházterületet több mint három évszázad után visszatérítse a konstantinápolyi (Isztambulban működő) patriarchátus joghatósága alá.

Moszkva és több más ortodox egyház szerint Konstantinápolynak ehhez nem volt joga. Az orosz ortodox egyház az Isztambulban meghozott múlt heti döntést a kereszténység ezer év utáni legnagyobb egyházszakadásának tekinti.

„A szent szinódus mai tanácskozásán döntés született az eucharisztikus kapcsolatok teljes megszakításáról a konstantinápolyi patriarchátussal” – jelentette ki Ilarion volokolamszki metropolita, a moszkvai patriarchátus egyházközi külügyeinek irányítója Minszkben újságíróknak.

Ilarion szerint „kényszerű döntés” született, de az orosz szinódus nem tehetett másképp, mert – mint fogalmazott – „ide vezetett a konstantinápolyi patriarchátus legutóbbi cselekedeteinek teljes logikája”. Mint mondta, az orosz ortodox egyház szempontjából ezek a lépések „törvénytelenek és kánoni értelemben érvénytelenek”.

„Az orosz ortodox egyház nem fogadja el ezeket a döntéseket, nem fogjuk követni őket. A szakadárság szakadárság marad, a szakadár vezetők pedig szakadár vezetők maradnak. Az az egyház pedig, amely elismerte a szakadárokat, azzal, hogy kapcsolatba lépett velük, kizárta magát a kánoni térből” – hangoztatta az orosz főpap az ortodox kánonjogra hivatkozva.

A metropolita szerint a moszkvai patriarchátus arra számít, hogy Konstantinápoly megmásítja döntését Ukrajna ügyében. Kifejezte reményét, hogy Ukrajnában nem lesz vallásüldözés, és emlékeztetett Petro Porosenko ukrán elnök azon ígéretére, hogy a hívők továbbra is akadálytalanul abba a templomban járhatnak imádkozni, amelyikhez tartoznak.

Moszkvai félelmek szerint újabb erőszakhoz és a vagyonmegosztás körüli bonyodalmakhoz, templomfoglalásokhoz vezet az önállóság megadása a ’90-es évek elején megalakult „szakadár” ukrán egyháznak. A moszkvai patriarchátus érvelése szerint a joghatósága alá tartozó ukrajnai ortodox egyház mind gyülekezetei, mind templomai számában messze meghaladja az elszakadni és hivatalossá válni kívánó helyi egyházakat. Ukrajnában közölt adatok szerint viszont az orosz ortodox egyháztól való elszakadás hívei vannak többen.

Az orosz egyház részéről aggodalmat váltott ki Porosenkónak az a kijelentése, hogy a kánoni (a moszkvai patriarchátus alá tartozó) ukrán ortodox egyházat ukrajnai orosz egyházzá fogják átkeresztelni, ami megítélése szerint azt létében fenyegeti.

Kapcsolódó cikkünk: Ukrajna egy vallásháború küszöbén áll

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »