Phenjan szerint most a nemzetközi közösség térfelén pattog a labda

A nemzetközi közösségnek gazdasági segítséget kell nyújtania a Koreai-félsziget fejlődéséhez, válaszul Észak-Korea atommentesítési lépéseire – jelentette ki szombaton, a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) szingapúri regionális biztonsági fórumán Ri Jong Ho észak-koreai külügyminiszter.

A phenjani diplomata elítélte az Egyesült Államokat az Észak-Korea ellen bevezetett büntetőintézkedések fenntartása miatt, miközben, mint mondta, országa „jóindulata jeleként” olyan intézkedéseket hozott, mint a nukleáris és rakétakísérletekre önként vállalt moratórium és egyes objektumok megsemmisítése.

Ri Jong Ho azt is felrótta Washingtonnak, hogy nem válaszolt Phenjan felhívására, hogy hivatalos nyilatkozatban jelentsék ki, véget ért a koreai háború (mely 1953-ban fegyverszünettel zárult, anélkül, hogy békemegállapodást kötöttek volna). Az észak-koreai külügyminiszter szerint ez „egy nagyon alapvető és elsődleges intézkedés lenne a Koreai-félsziget békéjének biztosításához”. Szerinte most Washingtonon a sor, hogy konstruktív lépéseket tegyen a phenjani bizalomerősítő intézkedésekre válaszul.

Ri Jong Ho észak-koreai (b) és Vang Ji kínai külügyminiszter kétoldalú megbeszélése elõtt a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) külügyminisztereinek szingapúri találkozóján 2018. augusztus 3-án. (MTI/AP/Joseph Nair)

„Az atommentesítésre irányuló, jóindulaton alapuló konstruktív lépéseinkre válaszul a nemzetközi közösségnek biztosítania kellene a Koreai-félsziget békéjét és gazdasági fejlődését” – hangsúlyozta Ri Jong Ho. Szavai szerint „a gazdasági fellendülés és az életfeltételek javítása országunkban a béke és biztonság ügyét szolgálja, és hozzájárul az egész térség gazdasági növekedéséhez”.

Heather Nauert amerikai külügyi szóvivő közölte, hogy a szingapúri találkozó keretében Sung Kim, az Egyesült Államok manilai nagykövete – akinek kulcsszerepe volt a június 12-i amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó létrejöttében – szombaton átnyújtotta az észak-koreai külügyminiszternek Donald Trump amerikai elnök Kim Dzsong Unnak küldött levelét. Mint mondta, ez válasz volt az észak-koreai elnök Trumpnak címzett előző levelére. A szóvivő közlése szerint Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a szingapúri fórumon kezet rázott, és mosolyogva néhány szót váltott phenjani kollégájával, de hivatalos kétoldalú találkozót nem tartott vele. Nauert szerint Pompeo azt mondta Rinek: „hamarosan találkoznunk kell!” Mire Ri azt válaszolta: „egyetértek, sok konstruktív megbeszélés áll előttünk”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »