Célegyenesben az olasz kormányalakítás

Az olasz államfő szerdán megbízta Giuseppe Contét, az euroszkeptikus Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a jobboldali Liga miniszterelnök-jelöltjét az új olasz kormány megalakításával.

A Sergio Mattarellával folytatott megbeszélése után Conte a változás kormányát ígérte Olaszországnak. Az új kabinet munkájáról szólva úgy fogalmazott, elsődlegesek lesznek az európai kihívásokra adandó válaszok.

Giuseppe Conte a hagyományok szerint fenntartással fogadta el a kormányalakítási megbízatást – ez azt jelenti, hogy a következő napokban még bemutatja a miniszterek névsorát az államfőnek, ezt követően feloldja a fenntartást, a miniszterekkel együtt leteszi az esküt, majd bizalmat kér a római parlament két házában. Sajtóinformációk szerint jövő szerdán kezdődhet a bizalmi szavazás.

Az államfő és a miniszterelnök-jelölt zárt ajtók mögötti megbeszélése majdnem két órán át tartott, ami a leghosszabbnak számít az olasz kormányok történetében.

Első sajtónyilatkozatában Giuseppe Conte kijelentette, hogy kormánya programja az M5S és a Liga közt született szerződést követi és ehhez kér majd bizalmat a parlamentben is. Hangsúlyozta, hogy az államfővel Olaszország legsürgetőbb kihívásairól egyeztetett. Megjegyezte, tudatában van annak, hogy meg kell erősíteni Olaszország nemzetközi és európai pozícióját.

„A kormánynak azonnal foglalkoznia kell a folyamatban levő tárgyalásokkal az európai költségvetéstől kezdve a menedékjogon át a bankunió lezárásáig” – mondta Giuseppe Conte. Hozzátette: az említett területeken kormánya arra törekszik majd, hogy megfelelő szövetségek kiépítésével a „menetirány” az olasz nemzeti érdekeket védje és képviselje.

„Olaszország a kormány megalakulására és válaszokra vár. Ez a változás kormánya lesz. Én is hozzájárultam az M5S és a Liga közti kormányszerződés kidolgozásához, amely választ ad az olaszok várakozásaira” – jelentette ki Giuseppe Conte. Hangsúlyozta, az olasz nép védőügyvédje kíván lenni.

Giuseppe Conte miniszterelnök-jelölt sajtótájékoztatót tart, miután Sergio Mattarella államfő megbízta őt az új olasz kormány megalakításával a római elnöki rezidencián, a Quirinale-palotában 2018. május 23-án. Az 54 éves jogászt a márciusi parlamenti választásokon győztes jobboldali Liga és az euroszkeptikus Öt Csillag Mozgalom (M5S) közösen jelölte kormányfőnek két nappal korábban. (MTI/EPA/Ettore Ferrari)

Az 54 éves jogász hazájában és külföldön is kevésbé ismert, eddig nem vett rész az aktívan a politikai életben. Az államfői találkozó utáni nyilatkozata volt az első alkalom, hogy az olasz sajtó és az olasz emberek Giuseppe Conte hangját hallották.

Conte megbízatásával lezárult a március 4. parlamenti választások óta tartó olaszországi kormányalakítás. Kinevezésével megkezdődik az M5S és a Liga sárga-zöld kormánya, amely precedens nélküli politikai kísérletnek számít, mivel ez az első alkalom, hogy Nyugat-Európában populista erők kerültek kormányra.

Bombasztikus politikai kísérleti nyúl az új olasz kormánykoalíció

Luigi Di Maio az M5S vezetője a gazdasági vagy a munkaügyi minisztérium élére pályázik, a Ligát vezető Matteo Salvini pedig belügyminiszter akar lenni. Ez mutatja, hogy az M5S-Liga mindenekelőtt a belpolitikát, az olaszországi gazdasági és szociális reformokat, valamint a migrációs helyzet rendezését tartja a legfontosabbaknak.

Az M5S-Liga a 630 fős római alsó házban 347 mandátummal bír, a 315 fős felső házban 167-tel. A Liga vezette jobbközéphez tartozó Hajrá Olaszország (FI) és az Olasz Testvérek (FdI) korábbi bejelentések szerint nem szavaznak bizalmat az M5S-Liga kormánynak.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »