Most Oroszország fenyegetőzik válaszlépésekkel az amerikai importvámok miatt

Orosz állítás szerint az Egyesült Államok elzárkózott attól, hogy egyeztessen az acél- és alumíniumtermékek importjára kivetett vámok ügyében, azért  Moszkva a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) fordul, hogy jelezze: ellenlépéseket léptethet életbe.

Az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium az Interfax orosz hírügynökséggel azt közölte hétfőn, hogy a tervezett ellenlépés nagysága megegyezhet azzal a kárral, amit az orosz acél- és alumíniumexportálók elszenvednek.

A minisztérium emlékeztetett arra, hogy április 19-én Oroszország a WTO-n keresztül konzultáció megtartására kérte az amerikai oldalt a washingtoni intézkedés kapcsán. Ennek lebonyolítására a WTO előírásai 30 napot engedélyeznek. Moszkva szerint azonban Washington nem akar egyeztetni  az acél- és alumíniumtermékek importjára kivetett vámokról, azokat ugyanis nem tartja különleges védőintézkedéseknek.

Az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium – mivel nem lát esélyt a konzultáció megtartására, az előírt 30 nap pedig lejárt – a WTO szabályai szerint ellenlépések bevezetésének lehetőségéről tájékoztathatja a nemzetközi szervezet vezetőségét. A tájékoztatás után 30 nappal Oroszországnak jogában áll bevezetni a válaszintézkedéseket.

Donald Trump amerikai elnök március 8-án írta alá azt a két proklamációt, amelyek értelmében március 23-tól kezdve az acél behozatalát 25 százalékos, az alumíniumét pedig 10 százalékos vámmal sújtja.

Friss cikkünk a témában: Nem lesz kereskedelmi háború az USA és Kína között

Az Egyesült Államok a világ legnagyobb acélimportálója, tavaly 29,1 milliárd dollár értékben 34,6 millió tonnát hozott be külföldről. A teljes amerikai acélimporton belül Oroszország részesedése az ötödik legnagyobb, 8,1 százalékkal. Oroszország tavaly 12,5 milliárd értékben vásárolt amerikai árut, egyebek között repülőgépeket, gépeket gyógyszer- és vegyipari termékeket.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »