Kurier: Ausztria több tízmillió eurót szán terrorelhárításra

Ausztria 150 új állambiztonsági posztot hoz létre terrorellenes feladatok ellátására, és további 90 millió eurót szán a terrorelhárítók felszerelésére is – közölte a Kurier című napilap szerdán az osztrák belügyminisztériumtól származó információkra hivatkozva.

Az új munkatársak elemzéseket készítenek, a nyomozásban és a megelőzési munkálatokban vesznek részt. A kiegészítő anyagi forrásból pedig a Cobra különleges bevetési egység számára biztosítanak páncélosokat, továbbá a rendőrség is kap öt, az eddiginél jobb teherbírású helikoptert, több ezer rendőr számára pedig védősisakokat biztosítanak.

A Kurier megjegyzi, hogy két-három évvel ezelőtt egy nagyobb terrorcselekmény Ausztriában még nagy katasztrófát okozott volna, de azóta már felkészültebbek a hatóságok, az alkotmányvédelem és a terrorelhárítás is.

A cikk arra is emlékeztet, hogy Wolfgang Sobotka belügyminiszter nemrég nyújtotta be parlamenti jóváhagyásra azt a törvénytervezetet, amely alapján a terrorizmus elleni harcban lehetővé tennék az országhatárokon áthaladó járművek rendszámának és adatainak regisztrációját, valamint azok későbbi felhasználását. Továbbá a magáncélú és az autópályákon, a pályaudvarokon és a repülőtereken használt kamerák által rögzített videofelvételeket is felhasználhatóvá tennék a büntetőeljárás során.

A lap felidézte, hogy Hans Peter Doskozil védelmi miniszter terve szerint az osztrák hadsereget 2020-ig 1,7 milliárd euróval támogatják. A miniszter korábban fontosnak nevezte azt is, hogy még az előrehozott választások előtt döntés szülessen a biztonsági kabinet létrehozásáról. A testület tagjai a kancellár, az alkancellár, a védelmi, a külügy-, a pénzügy- és a belügyminiszter lennének. Doskozil indoklása szerint hatalmas előnyt jelentene, ha válsághelyzetben gyorsan lehetne döntést hozni.

A Kurier által megszólaltatott bécsi nyomozó szerint a manchesteri robbantásos merénylet azonban nem eredményez szigorúbb biztonsági intézkedéseket Ausztriában. A szakértő szerint nagyon kevés esélye van annak, hogy egy stadion előtt ki lehet szűrni azon személyeket, akik terrorcselekményt akarnak elkövetni.

Kapcsolódó cikkünk: A szigorú intézkedések nem állítják meg a terroristákat

A bécsi tömegrendezvényeken “apró” változásokra lehet számítani a biztonsági intézkedések során – olvasható a Kurierban. A Bécsi Filharmonikusok csütörtökön tartandó, már hagyományos schönbrunni ingyenes koncertjére nagyjából százezer embert várnak. A belépésnél átvizsgálják a csomagokat, ezért a bécsi rendőrség szóvivője arra kérte az idelátogatókat, hogy hagyják otthon a nagyobb hátizsákokat. Harald Sörös szóvivő tájékoztatása szerint ugyan konkrét fenyegetés nem érkezett, azonban az este folyamán “három számjegyű” lesz a helyszínen szolgálatot teljesítő civil és egyenruhás rendőrök száma.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

epa06307554 A handout photo made available by Dalai Nohra  shows Lebanese Prime Minister Saad Hariri speaks During a conference under slogan Together against piracy' in Beirut, Lebanon, 03 November 2017 (Issued 04 November 2017). Hariri announced on 04 Novermber 2017 that he resigns from the Prime Minister's office. According to media reports, Hariri said that the current political climate reminds him with the time before the assassination of his father, former Lebanese Prime Minister Rafic Hariri, and he also mentioned Iran's influence in his country, and the region. Hariri came into office for his second term on 18 December 2017.  EPA/DALATI NOHRA HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Egyelőre tisztségében marad a libanoni kormányfő

A hazájába két és fél hetes távollét után visszatérő Szaad Haríri libanoni miniszterelnök a tévében közvetített nyilatkozatában elmondta, benyújtotta hivatalos lemondását Michel Aun köztársasági elnöknek, aki nyomatékosan javasolta, várjon vele, engedjen teret a lemondás okairól és politikai hátteréről folytatandó párbeszédnek. Hozzátette, hogy elfogadja az elnök javaslatát.

Read More »