Egyelőre nem sikersztori a Snapchat, lesznek még buktatók

A tegnap publikált első Snapchat gyorsjelentésre 21%-ot zuhant az árfolyam, de nyárra is maradt még izgalom, a cég ugyanis részvényekkel fizette ki dolgozóit, melyek eladása júliusban indulhat meg.

A kifejezetten sikeres tőzsdei bevezetés után nagy reményekkel indult a Snapchat tőzsdei pályafutása és a 17 dolláros kibocsátási árról hamar a 20-23 dolláros sávba emelkedett a papír, amit mindeddig tartani is tudott. Most azonban nyilvánosságra hozták az első – immár nyilvános tőzsdei cégként publikált – negyedéves gyorsjelentést és bizony akadtak benne negatív meglepetések.

A társaság például 2 milliárd dollárt költött munkatársainak részvényekkel történő javadalmazására, ebből 750 millió dollárt a vezérigazgató Evan Spiegel kapott, bónuszként azért, hogy tőzsdére vitte a céget.

A munkatársak úgy kaptak részvényeket, hogy azokat a kibocsátás idejétől számítva bizonyos ideig nem adhatják el, így 150 nap, 180 nap és 1 év után jelenhet meg a piacon addicionális részvénymennyiség, ami természetesen eladói nyomást jelent majd.

Ennek mértéke akár komoly is lehet, a JP Morgan szerint július 31-től kezdődően összesen 1,2 milliárd darab Snapchat részvény szabadul fel, ami a jelenleg a piacon lévő mennyiségnek éppen a hatszorosa. Ez pedig azért veszélyes, mert a dolgozói részvények bekerülési értéke közelít a nullához, ebből adódóan akár jóval alacsonyabb piaci ár mellett is az értékesítés mellett dönthetnek a tulajdonosok.

A gyorsjelentés bevétel- és eredményadatai is vegyes képet mutattak. A vállalat árbevétele brutális módon, 286%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest és elérte a 150 millió dollárt, de így is elmaradt a 158 millió dolláros elemzői konszenzustól.

A teljes veszteség 2,2 milliárd dollár lett, aminek nagy részét a fent említett 2 milliárdos egyszeri tétel tette ki, de profitot nem sikerült termelni az egyszeri költségeket leszámítva sem, tehát az üzemi eredmény is negatív lett.

A felhasználók számának növekedése minimálisan elmaradt a várakozásoktól, a 167,3 milliós napi aktív felhasználót jelző becslés helyett 166 milliós lett a tényadat, azonban az előző év azonos időszakához képest ez így is 36%-os bővülést jelent.

A fentiek hatása a tegnapi 21,45%-os zuhanás, így a részvény ismét a márciusi kibocsátási ára körül forog. Az, hogy innen merre visz az út, leginkább attól függ, hogy az árbevétel meggyőző növekedését sikerül-e arra használni, hogy némi profitot is termeljen a cég a közeljövőben. A mai amerikai tőzsdenyitás előtt mindenesetre kissé korrigál az árfolyam, 2% körüli pluszban indulhat a kereskedés.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: CNBC / Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek

cdu-csu-spd

Újra a nagykoalíciónak áll a zászló Németországban

Egyre többen állnak ki a nagykoalíció folytatása mellett a Német Szociáldemokrata Pártban, hangsúlyozva, hogy az úgynevezett Jamaica-koalícióról szóló tárgyalások kudarca új helyzetet teremtett, amelyben már nem lehet elutasítani a kormányzást az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió és testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió szövetségével.

Read More »
epa06307554 A handout photo made available by Dalai Nohra  shows Lebanese Prime Minister Saad Hariri speaks During a conference under slogan Together against piracy' in Beirut, Lebanon, 03 November 2017 (Issued 04 November 2017). Hariri announced on 04 Novermber 2017 that he resigns from the Prime Minister's office. According to media reports, Hariri said that the current political climate reminds him with the time before the assassination of his father, former Lebanese Prime Minister Rafic Hariri, and he also mentioned Iran's influence in his country, and the region. Hariri came into office for his second term on 18 December 2017.  EPA/DALATI NOHRA HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Egyelőre tisztségében marad a libanoni kormányfő

A hazájába két és fél hetes távollét után visszatérő Szaad Haríri libanoni miniszterelnök a tévében közvetített nyilatkozatában elmondta, benyújtotta hivatalos lemondását Michel Aun köztársasági elnöknek, aki nyomatékosan javasolta, várjon vele, engedjen teret a lemondás okairól és politikai hátteréről folytatandó párbeszédnek. Hozzátette, hogy elfogadja az elnök javaslatát.

Read More »