Irán független bizottság felállítását követeli a vegyifegyver-támadás miatt

Haszan Róháni iráni államfő azzal vádolta meg szombaton Donald Trump amerikai elnököt, hogy a terrorista csoportokat segíti Szíriában.

“Ez az úr, aki hatalomra került az Egyesült Államokban, azt állította, hogy le akarja győzni a terrorizmust, ma azonban minden szíriai terrorcsoport az amerikai támadást ünnepli” – jelentette ki Róháni az állami Irib televízió által közvetített beszédében, anélkül, hogy néven nevezte volna Trump elnököt.

Az Egyesült Államok péntek hajnalban masszív légicsapást mért egy Homsz tartománybeli szíriai légi támaszpontra, megtorlásul a keddi, 87 halálos áldozatot követelő Hán Sejkún-i vegyifegyver-támadásért, amelynek elkövetésével a damaszkuszi rezsimet vádolja.

“Ha ön igazat mondott, miért van az, hogy az első dolga volt segíteni a terroristáknak?” – kérdezte beszédében Róháni, Trumpnak az amerikai elnökválasztási kampányban hangoztatott, terrorizmusellenes kijelentéseire utalva. Hozzátette, hogy a Szíria elleni amerikai agressziót látva Iránnak minden eshetőségre fel kell készülnie.

Irán, amely a szíriai polgárháborúban Bassár el-Aszad elnök rezsimjét támogatja pénzügyileg és katonai erővel, már pénteken elítélte a Homsz melletti Sajrát légi bázis ellen végrehajtott amerikai támadást.

Szombati beszédében Róháni követelte, hogy állítsanak fel “egy független bizottságot (…) semleges országok részvételével az állítólagos szíriai vegyi támadás kivizsgálására, mivel az ENSZ tudomása szerint Szíria nem rendelkezik vegyi fegyverekkel”. Az iráni vezető azt mondta, hogy a damaszkuszi rezsim végrehajtotta vegyi arzenáljának leszerelését, ami szerinte ugyanakkor nem mondható el a szíriai lázadók és a dzsihadisták fegyveres csoportjairól.

A 2011-ben kirobbant szíriai polgárháborúban a damaszkuszi rezsim és a lázadók feltételezések szerint egyaránt bevetettek mérges gázokat. A világszervezet 2013 szeptemberében elfogadott, 2118-as számú határozatában arra kötelezte Szíriát, hogy semmisítse meg teljes vegyifegyver-készletét az ENSZ és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) felügyelete alatt. Ezt követően a Damaszkusz által bejelentett készlet legnagyobb részét – 1300 tonna mérgező anyagot – egy orosz-amerikai megállapodás alapján megsemmisítésre elszállították az országból, Szíria pedig aláírta a Vegyifegyver-tilalmi Egyezményt.

Az ENSZ 2015 márciusában ismét határozatban ítélte el a klórgáz vegyi fegyverként való használatát a szíriai konfliktusban, miután az OPCW-vel közös nyomozása megállapította, hogy a damaszkuszi rezsim legalább három klórgáztámadást hajtott végre 2014-ben és 2015-ben. A gyanú szerint azonban a felkelők és a dzsihadisták is bevetették ezt a fegyvert.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI/AFP

Felkapott hírek

Friss hírek

Berlin, 2018. március 26.
A Stimulate nevű project keretén belül bemutatásra kerülő vezető nélküli elektromos busz a berlini Charite Egyetemi Kórház területén 2018. március 26-án. A busz napokon belül megkezdi működését a német fővárosban. (MTI/EPA/Omer Messinger)

Az elektromos buszok elterjedése árthat az olajiparnak

Az akkumulátoros motorokkal felszerelt buszok hirtelen komoly „problémává” váltak, lévén a közeljövőben jelentős mértékben hozzájárulhatnak a városi közlekedés forradalmasításához, valamint segíthetik az energiaipart átformáló erőket. Kínával az élen, egyre több hagyományos szmog-okádó dízelbehemótot váltanak fel elektromos buszok, ezáltal pedig csökken a fosszilis üzemanyag iránti kereslet.

Read More »