Szárnyal az iráni olajexport

Irán olaj és gázkondenzátum kivitele napi átlagban felülmúlta a 3 millió hordót márciusban – jelentette be az iráni olajügyi minisztérium. A közleménye szerint a múlt hónapban az kőolaj napi átlagos exportja 2,26 millió hordó, a gázkondenzátumé pedig 745 ezer hordó volt.

Az iráni kőolaj legnagyobb vásárlói Kína, India, Dél-Korea, a vállalatok közül pedig a brit-holland Shell, a francia Total a görög Hellenic Petroleum és az olasz Eni. Az exportra szánt iráni kőolaj mintegy harmadát, napi 700 ezer hordót európai cégek kötötték le márciusban.

Az OPEC tagállamai tavaly novemberben azt vállalták, hogy január 1-jétől napi 32,5 millió hordóra csökkentik a kitermelt kőolaj mennyiségét az októberben felszínre hozott több mint 33,6 millió hordóról. A nem OPEC-tagok decemberben csatlakoztak a megállapodáshoz és 600 ezer hordós csökkentésre tettek ígéretet.

Irán egyike annak a három OPEC-tagországnak Líbia és Nigéria mellett, amely felmentést kapott a termelés csökkentése alól. Az OPEC legutóbbi adatai szerint Irán februárban napi 3,8 millió hordó kőolajat termelt ki.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI/TASZSZ

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »