Dániának elfogyott a külső adóssága

Dániának 183 év után először nincs devizában fennálló külföldi adóssága, az utolsó 1,5 milliárd dolláros tartozását hétfőn egyenlítette ki.

A dán pénzügyminisztérium közleménye szerint az ország megfelelő nagyságú devizatartalékkal rendelkezett, így az elmúlt években nem kellett újabb kölcsönt felvennie, és a meglévő adósságot fokozatosan visszafizette.
A dán jegybank adatai szerint a királyság az első kölcsönt 1757-ben vette fel amszterdami és hamburgi bankoktól. 1834-től mostanáig Dániának folyamatosan volt devizaadóssága.

Dánia belső, nemzeti valutában fennálló adóssága a múlt év végén 635 milliárd korona (92 milliárd dollár) volt, ami a GDP 23 százaléka.

Összehasonlításképpen: a nem túl fényes gazdasági mutatókkal rendelkező, szintén uniós tag Olaszország GDP-arányos államadóssága 132-133 százalék körül áll.

Forrás: MTI/TASZSZ

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »