Oroszország vétózni fog az ENSZ-ben

Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjaként meg fogja vétózni azt a határozattervezetet, amelynek értelmében szankciókkal sújtanák Szíriát a damaszkuszi rezsim feltételezett vegyi fegyverekkel végrehajtott támadásai miatt – jelentette be pénteken Vlagyimir Szafronkov, Oroszország ENSZ-nagykövet helyettese újságírók előtt.

„Nagyon világosan elmagyaráztam álláspontunkat a partnereinknek elmondva, hogy amennyiben ezt a határozattervezetet tárgyalásra bocsátják, meg fogjuk vétózni, és ők tudnak is erről” – közölte Szafronkov.

Szafronkov szerint a határozattervezet „megelőlegezi a vizsgálatok eredményét”, amelyeket az ENSZ és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) folytat, az egyoldalúnak minősül, illetve „hiányos bizonyítékokon alapul”.

A nagykövet megjegyezte, hogy „hatalmas nyomást” gyakorolnak a vizsgálóbizottságra azzal a céllal, hogy a „vizsgálatoknak sajátos, egyoldalú eredménye szülessen”.

„Amikor létrehoztuk a világszervezet és a OPCW közös mechanizmusát a vegyifegyver-támadások kivizsgálására, mondtuk, hogy a nyomozásnak pártatlannak, függetlennek és részrehajlástól mentesnek kell lennie. Ez most nincs így a kifejtett nyomásgyakorlás miatt” – hangsúlyozta.

A damaszkuszi rezsim elleni büntetőintézkedésekről szóló határozattervezetet december végén kezdte köröztetni Nagy-Britannia és Franciaország. A dokumentum értelmében a többi között tiltanák bármilyen típusú helikopter szállítását a szíriai kormánynak, hadseregnek, vagy állami intézménynek. Sajtóértesülésekben szíriai ellenzéki csoportok többször is azzal vádolták meg a rezsimet, hogy helikopterekről ledobott, vegyi fegyvernek minősülő anyagokkal töltött hordóbombákkal hajtott végre támadásokat.

Oroszország 2011, a szíriai belháború kezdete óta a Biztonsági Tanács több Szíriáról szóló határozatát torpedózta meg.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/TASZSZ

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »