Kitekintő.hu

Letartóztatási parancsot adtak ki a VW volt vezetője ellen

Letartóztatási parancsot adtak ki az amerikai hatóságok Martin Winterkorn, a Volkswagen volt vezetője ellen a német autógyár környezetvédelmi csalása ügyében – közölte pénteken az amerikai vádhatóság szóvivője a dpa német hírügynökséggel.

Előző nap ismertté vált, hogy egy nagyesküdtszék Detroitban vádat emelt Martin Winterkornnal szemben. A vádemelés már márciusban megtörtént, de eddig titokban tartották, nyilvánosságra hozatalát a VW éves németországi igazgatósági ülésére időzítették.

A vádirat szerint a csaláson kívül a 2015-ben lemondását benyújtó VW-vezetőt az amerikai környezetvédelmi törvények megszegése érdekében folytatott összeesküvéssel, illetve a hatóságok félrevezetésével is gyanúsítják. Németországban a brunschweigi ügyészség nyomoz többek között csalás gyanúja miatt a 70 éves volt vállalati vezető ellen.

A Volkswagen (VW) német autógyártó korábbi vezérigazgatója, Martin Winterkorn egy 2015-ös sajtótájékoztató előtt Berlinben. (Újra kiadva: 2018. május 4-én. EPA/JOCHEN LUEBKE)

Az amerikai környezetvédelmi ügynökség (EPA) 2015 szeptemberében vádolta meg a céget azzal, hogy olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű járművébe, amely érzékeli, ha mérik a motor károsanyag-kibocsátását. Így az autók a teszteken a valóságos nitrogén-oxid-kibocsátás töredékét produkálták. A csalást akkor már legalább hat éve folytatta a gyár az EPA szerint. Az ügy világszerte a vállalat mintegy 11 millió gépjárművét érintette, ezek közül 8,5 milliót az Európai Unióban adtak el.

Winterkorn a botrány kipattanása után nem sokkal lemondott. Tavaly januárban azt vallotta berlini parlamenti meghallgatásán, hogy sokáig nem tudott a csalásról, és ha tudott volna, akkor leállíttatta volna. A Volkswagen kezdetben azt állította, hogy a szoftverről csak alacsony szintű vezetők tudtak. A volt elnök-vezérigazgató feltehetőleg Németországban tartózkodik.

Maga a VW tavaly ismerte el a csalást, az igazságszolgáltatás akadályozását és a hamis tanúzást az amerikai igazságügy-minisztériummal kötött megállapodása keretében. A megállapodás szerint a cég 4,3 milliárd dollár kártérítést fizet, ezen felül 25 milliárd dollárt költ az Egyesült Államokban az autótulajdonosok, a környezetvédelmi hivatalok, a szövetségi államok és a kereskedők követeléseinek kielégítésére, valamint felajánlotta, hogy visszavásárol 500 ezer környezetszennyező autót.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa

Exit mobile version