A Fülöp-szigetek felmondja tagságát a Nemzetközi Büntetőbíróságban

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) Részes Államai Közgyűlésének elnöke aggodalmát fejezte ki pénteken amiatt, hogy a Fülöp-szigetek felmondja tagságát a nemzetközi testületben.

Az ENSZ Hágában székelő legfőbb bírói szerve közgyűlésének elnöke, O-gon Kwon nyilatkozatában sajnálatos lépésnek nevezte, hogy Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök bejelentette: országa a korábbi tervvel ellentétben nem fogja ratifikálni a testület római statútumát.

Szerinte ez negatív hatással lesz azokra a közös erőfeszítésekre, amelyeknek célja, hogy a bűncselekményt elkövetők ne maradjanak büntetlenek. A büntetőbíróságnak szüksége van a nemzetközi közösség erős támogatására hatékonyságának biztosítása érdekében – húzta alá. Emlékeztetett arra, hogy a Fülöp-szigetek 2011-es csatlakozása óta mindig aktívan részt vett a törvényszék közgyűléseinek tanácskozásaiban.

Fülöp-szigeteki nők tüntetnek Rodrigo Duterte elnök politikája ellen Manilában 2018. március 8-án, a nemzetközi nőnapon. (MTI/EPA/Mark R. Cristino)

Fülöp-szigeteki nők tüntetnek Rodrigo Duterte elnök politikája ellen Manilában 2018. március 8-án, a nemzetközi nőnapon. (MTI/EPA/Mark R. Cristino)

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök szerdán jelentette be, hogy felmondja országa tagságát az ICC-ben, azonnali hatállyal visszavonni készül a testület statútumának ratifikálását, mégpedig azzal az indokkal, hogy ENSZ-illetékesek szerinte alaptalanul támadták őt, s hogy a törvényszék szerinte megsérti a méltányos jogi folyamatokat.

A Nemzetközi Büntetőbíróságot 2002-ben hozták létre. Ez a világ első állandó törvényszéke, amely a háborús és emberiesség elleni bűnöket vizsgálja, ha az adott ország erre nem képes vagy nem hajlandó.

A világ első állandó háborús törvényszéke csak a 2002. július 1. után elkövetett bűncselekmények ügyében ítélkezhet, joghatósága a római alapokmányt ratifikáló több mint száz országra terjed ki. A Részes Államok Közgyűlése a Nemzetközi Büntetőbíróság irányítási felügyelete és jogalkotója. Olyan államok képviselőiből áll, amelyek megerősítették és csatlakoztak a római statútumhoz.

Az ICC februárban indított előzetes vizsgálatot, hogy megállapítsa, történtek-e emberiesség elleni bűncselekmények Dutertének a drogbárók ellen indított véres háborúja során, és az ICC-nek eljárást kell-e indítania az ügyben. Az ICC tavaly tett feljelentést egy Fülöp-szigeteki jogásszal közösen.

Alan Peter Cayetano Fülöp-szigeteki külügyminiszter éppen pénteken jelentette be, hogy Manila döntését hivatalosan is bejelentették az ENSZ New York-i székhelyén.

„Döntésünk elvi kiállás azokkal szemben, akik átpolitizálják és fegyverként használják az emberi jogokat” – jelentette ki Cayetano.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »